Finále vybere nejlepší český film

Vydáno 10.03.2008 | autor: redakce

Na konci dubna bude v Plzni probíhat 21. ročník festivalu českých filmů Finále. V týdnu věnovaném českému filmu uvede festival soutěžní a bilanční přehlídku českých hraných i dokumentárních filmů posledního roku.

Finále vybere nejlepší český film Finále vybere nejlepší český film

Letošní porotu celovečerních hraných filmů na Festivalu Finále Plzeň povede Ivo Mathé. Bývalý ředitel České televize a rektor Akademie múzických umění v Praze vystřídá v této pozici herečku Ivu Janžurovou, která porotě předsedala v loňském roce. Konflikt zájmu předsedovi poroty naštěstí nehrozí, dokument Občan Havel, s nímž je coby bývalý kancléř prezidenta republiky spjat, totiž soutěží v kategorii dokumentů. O té bude rozhodovat porota pod vedením slovenského dokumentaristy Petera Kerekéše, mimo jiné režiséra oceňovaného dokumentu 66 sezón.



Diváci se mohou těšit na každoroční soutěžní a bilanční přehlídku českých dlouhometrážních hraných filmů. Během jednoho týdne bude v Plzni promítnuta veškerá dlouhometrážní hraná produkce uvedená v kinech v období od dubna 2007 do dubna 2008. Jednotlivé filmy na Finále doprovodí a publiku představí i jejich tvůrci. Vyhlášení soutěžních sekcí a slavnostní předání Zlatých ledňáčků proběhne 26. dubna v přímém přenosu České televize.



Filmový týden je nabitý projekcemi pozoruhodných českých snímků staršího data, které díky festivalu znovu ožijí. Nejrůznější sekce a retrospektivní projekce navíc doprovodí besedy s tvůrci a hosty festivalu. V rámci doprovodných projekcí jsou připraveny exkurze do historie – velký prostor bude letos mít v programu rok 1968 a obecně fenomén „osmičkových“ roků v českých dějinách. Zvláštní sekce jsou věnovány osobnostem Evalda Schorma a Jiřího Krejčíka. Již tradičně se finále věnuje filmařům – jubilantům v sekci Báječní lidé s klikou.

Festival proběhne 21. - 27. dubna.
zavřít