José González v Paláci Akropolis

Vydáno 19.03.2008 | autor: redakce

Další z pravidelných severských večerů Midnight Sun Sessions budou moci návštěvníci zažít 22. dubna, kdy se v Paláci Akropolis představí švédský písničkář José González. Jako předkapela vystoupí američtí Death Vessel vydávající na Sub Pop.

José González v Paláci Akropolis José González v Paláci Akropolis

Josého magická předělávka písně Heartbeats použitá v televizní reklamě ho před třemi lety proslavila po celém světě, González ovšem rozhodně není hvězdou jednoho hitu. Zpěvák argentinského původu rozněžnil na svých koncertech fanoušky po celém světě a své nesporné kvality potvrdil na loňském albu In The Nature. Introvert s akustickou kytarou a trochu nesmělým hlasem bývá přirovnáván k „bardovi podzimních písní“ Nicku Drakeovi nebo Jeffu Buckleymu a stejně jako oni rozeznívá ve svých posluchačích hluboké emoce.



Ačkoliv jeho debutové album Veneer vyšlo už v roce 2003, hudební svět se o něm dozvěděl až o dva roky později, kdy se deska dočkala celosvětové distribuce. González tehdy sklízel jedno ocenění za největší objev roku za druhým a své kvality citlivého písničkáře potvrdil na loňské desce In Our Nature. Určitě to není náhoda, že jeho písně často podkreslují emocionálně vypjaté chvíle v televizních seriálech jako třeba The O.C. nebo Scrubs.



I druhé album In Our Nature obsahuje coververzi překvapivého výběru. Tentokrát je to Teardrop od Massive Attack. „Původně jsem ji na desku zařadit nechtěl, ale její přijetí na koncertech bylo tak vřelé, že jsem nemohl odolat,“ vysvětluje písničkář. V jeho repertoáru najdeme také třeba Love Will Tear Us Apart od Joy Division, Hand on Your Heart od Kylie Minogue nebo Born In The USA Bruce Springsteena.

Jako předkapela vystoupí američtí folkaři Death Vessel v čele s Joelem Thibodeauem.
zavřít