Mark Geary & Brandan O’Shea tour

Vydáno 11.03.2008 | autor: redakce

V polovině března bude sedm večerů v českých a moravských klubech patřit Marku Gearymu - výrazné osobnosti irské, ale i americké folkové scény. Hostem koncertů bude Brendan O’Shea.

Mark Geary & Brandan O’Shea tour Mark Geary & Brandan O’Shea tour

Mark Geary se narodil v roce 1973 v Dublinu jako jeden z osmi sourozenců v typicky irské rodině s nezaměstnaným otcem a matkou v domácnosti. Jako spousta jeho vrstevníků se vzápětí po dosažení plnoletosti v roce 1992 vydal do Mekky všech irských imigrantů - New Yorku.

Původně ovlivněn Dylanem, Cohenem, ale i Bobem Marleym nebo Beatles si velmi rychle vypracoval vlastní výraz a zabydlel se v tamní folkové komunitě. Brzy po příjezdu do USA se o něm psalo jako o jednom z nejvýraznějších písničkářů, kteří se v té době na newyorských malých folkových scénách vyskytovali.



Začlenění do newyorské hudební komunity pomohla skutečnost, že jeho bratr tam provozoval dnes už legendární "hudební café" Sin É, které se stalo Gearymu domovskou scénou podobně jako např. tehdy začínajícímu Jeffu Buckleymu, který zde živě natočil své první nahrávky. Klub Sin É byl také scénou Jona Spencera, Davida Graye, vystupovali tu U2, Elvis Costello i Mariane Faithfull.

S lídrem The Frames Glenem Hansardem jej dodnes pojí silné přátelské pouto, opakovaně hostoval jak na jeho sólových koncertech, tak i s kapelou. Gearyho ceněná alba mnozí přirovnávají k tomu nejlepšímu, co kdy natočili dnes dva již nežijící muzikanti: anglický písničkář Nick Drake a Američan Elliot Smith.



Brendan O’Shea pochází z Killarney na jihozápadě Irska, ale stejně jako jeho dobrý přítel Mark Geary strávil většinu svého písničkářského života v New Yorku, kam se vydal poté, co v 90. letech opustil Irsko. Nyní se řadí mezi ostřílené veterány New Yorské písničkářské scény. Stál na jednom pódiu například s Elliott Smith, The Cowboy Junkies, 10 000 Maniacs, stejně jako s mnoha hvězdami irské Indie muziky z obou břehů Atlantiku.

Ať už s kytarou v ruce nebo bez ní, O‘Shea excelentně vtahuje posluchače do svých písní, využívajíc při tom paletu hřejivých nálad a frází. Ať již na jeho nové desce Be Still Here, která následuje po velmi dobře přijatém debutu In the Light nebo v klubu na Lower East Side na Manhattanu.



Turné čítá následující místa:
10.3. Praha, divadlo Dobeška od 20.00 hodin
11.3. Liberec, Experimentální studio od 19.30 hodin
12.3. České Budějovice, Solnice od 20.00 hodin
13.3. Valašské Meziříčí, M-klub od 20.00 hodin
14.3. Olomouc, Umělecké centrum UP, Konvikt od 19.30 hodin
15.3. Brno, Stará pekárna od 20.00 hodin
16.3. Milevsko, Galerie M od 19.30 hodin


www.myspace.com/markgeary
www.myspace.com/brendanoshea
zavřít