The Blind Boys of Alabama v Praze!

Vydáno 11.03.2008 | autor: redakce

Nevidomí gospeloví zpěváci z jihu Spojených států se vracejí po dvou letech do České republiky. Začátkem května zahrají v pražské Lucerně.

The Blind Boys of Alabama v Praze! The Blind Boys of Alabama v Praze!

Nositelé čtyř Grammy, o nichž Stevie Wonder prohlásil: „Oni nejsou tradiční, oni představují tradici“, spojují gospelový feeling s blues, současným rockovým písničkářstvím, jazzem a soulem. Jejich interpretace skladeb Erica Claptona, Toma Waitse či Boba Dylana nemá dodnes obdoby. Sedmdesátiletí staříci považují nadále každý koncert za způsob, jak se pomocí zpěvu přiblížit Bohu a neváhají přitom publikum rozpálit do běla.



Všechna hudba vzešla z gospelu. Tehdy v nebeském sboru zpíval dokonce i Ďábel, než ho Bůh odtud vyhnal,“ vysvětluje zakládající člen skupiny Clarence Fountain. Poprvé se Blind Boys of Alabama objevili v České republice na festivalu Music in the Park v roce 2006, kdy jejich vystoupení vzbudilo nadšené reakce kritiků i diváků. V Lucerně vystoupí 6. května ve složení: Ben Moore, Jimmy Carter a Bishop Billy Bowers – zpěv, Joey Williams a Caleb Butler - kytary, Eric (Ricky) McKinnie - bicí a Tracy Pierce - baskytara.
zavřít