Psychic TV vystoupí v Roxy

Vydáno 14.03.2008 | autor: redakce

Do pražského klubu Roxy se v květnu chystá jedna z nejkontroverznějších kapel alternativní scény - Psychic TV. V Praze zahraje 6. května.

Psychic TV vystoupí v Roxy Psychic TV vystoupí v Roxy

Vše začalo již v roce 1981, kdy se sešli bývalí členové pionýrů elektronické hudby Throbbing Gristle Genesis P-Orridge, Peter Christopherson a Geoff Rushton (také známý jako John Balance) s Alexem Fergusonem z formace Alternative TV. Vzniklý zvukový transmediální projekt byl původně zamýšlen jako superskupina, jíž by korunoval hlas Iana Curtise z Joy Division, ten bohužel v květnu 1980 spáchal sebevraždu. Skupina se od té doby stala hybnou silou industriální hudby tvořící pod vlivem děl markýze de Sade a Williama Burroughse a inspirující se osobností vraha Charlese Mansona.



Roku 1982 se upsala společnosti CBS Records stejně jako předtím Throbbing Gristle. První alba Psychic TV Force Thee Hand of Chance a Dreams Less Sweet zněla zatím ještě dost popově, i když už tehdy obsahovala zvukové experimenty z pera Christophersona a Rushtona. V roce 1983 právě tito dva hudebníci přešli k projektu Coil a Psychic TV do svých koncertů zapojili živé nástroje.

Psychic TV znovu posílili svou pověst kontroverzní party, když Genesis P-Orridge v roce 1984 vystoupil ve španělském televizním pořadu La Edad de Oro spolu se svou dcerou v show plné obscénních výjevů a odkazů na katolickou církev.
Televize tehdy přerušila vysílání, o osm let později pak britská policie zabavila videokazety, knihy a časopisy z domu Genesise P-Orridge a vznesla na něj obvinění ze zneužívání dětí.



Roku 2004 se Psychic TV po více než deseti letech dali znovu dohromady a vydali se na turné po USA v sestavě Genesis P-Orridge (baskytara + efekty, elektrické housle, zpěv), Lady Jaye (samplery, tamburína), David Max (kytary, zpěv), Alice Genese (baskytara, zpěv), Eddie O’Dowd (bicí, perkusivní sampler) a Markus Fabulous Persson (klávesy). John Balance bohužel v listopadu 2004 tragicky zahynul ve věku 42 let, když nešťastně spadl z prvního patra svého domu.

www.genesisp-orridge.com
zavřít