Šabach se vrací na filmová plátna

Vydáno 28.03.2008 | autor: redakce

Od poloviny května vstupuje do českých kin filmová komedie U mě dobrý, natočená na motivy povídek Petra Šabacha podle scénáře Petra Jarchovského v režii Jana Hřebejka.

Šabach se vrací na filmová plátna Šabach se vrací na filmová plátna

Proč si filmařská dvojice vybrala opět Petra Šabacha? „Po období, kdy jsme s Jarchovským nacházeli vlastní témata a ta pak realizovali v dramatičtějších tvarech, jakými jsou filmy Horem Pádem, Kráska v nesnázích anebo Medvídek, jsme cítili potřebu vrátit se k Šabachově poetice a pokusit se vytvořit žánrový film, komedii, která by s odstupem reflektovala dobu, kterou jsme prožívali v devadesátých letech.

Pokusili jsme se rozvíjet zápletku jedné z Šabachových povídek, přenesli jsme ji do nové doby a obohatili některými motivy vlastními nebo z jiných Šabachových povídek. V jistém slova smyslu tak filmem U mě dobrý pokračuje série komedií inspirovaných jeho poetikou, ve kterých se s odstupem vracíme do určitých dějinných období. Stále nás zajímá Petrova tvorba, inspiruje nás, jeho vidění světa i humor jsou nám blízké a naše nová komedie je toho důkazem
,“ vysvětluje Jan Hřebejk.



U mě dobrý
se ohlíží do devadesátých let, do doby našich prvních krůčků na novém, neprobádaném území rašícího kapitalismu v Čechách. Šest přátel, zahrádkářů a rybářů, se schází v malebné přístavní hospodě U Buddyho na Libeňském ostrově. Jejich poklid, který tráví u desetníčkového mariáše, skončí ve chvíli, kdy se jeden z nich stane obětí falešných hráčů z Vysočanské tržnice. A tak jako ve starých westernech, berou i naši přátelé zákon do vlastních rukou.

Na horkém území tržnice, které se hemží lehkými děvami, pašeráky, zloději, podvodníky i úplatnými policajty se pokusí získat zpět třicet šest a půl tisíce v použitých bankovkách. Podaří se jim to díky jejich kamarádství, odvaze, mazanosti, notné dávce štěstí a především díky protřelosti hráčského esa, hochštaplera a ekvilibristy Mistra Classe.



Jan Hřebejk sází jako vždy na prvotřídní herecké obsazení. Kromě Bolka Polívky, Jiřího Schmitzera a Petra Formana, se kterými už točil, dal Hřebejk příležitost velké role Miroslavu Vladykovi, kterému je partnerkou brněnská herečka Simona Babčáková. V netradiční úloze se představí Lenka Vlasáková a na plátna kin se vrátí také Josef Somr. Film má premiéru v květnu.
zavřít