Čankišou vydávají nové album

Vydáno 03.04.2008 | autor: redakce

Čankišou právě vydávají nové album, které pojmenovali tajemným názvem Lé La. Podle slov kapely se jedná o jejich nejpestřejší nahrávku.

Čankišou vydávají nové album Čankišou vydávají nové album

Sedmičlenná kapela Čankišou se svou fůzí různých etnických vlivů na rockovém základě a bohatou sbírkou exotických nástrojů projela svět od ostrova Réunion v Indickém oceánu až po Pákistán. "Lé La je odpověď na kreolský pozdrav. Když tam někoho potkáte, řeknete „Komajlé“ a on vám odpoví “Lé La“. V kreolštině se používá onikání, takže Komajlé znamená „Jak se má“ a odpověď Lé La „Je tady“. Zvláštní symbol pro Čankišou to má v tom, že kreolština je jazyk, který má k čankštině velmi blízko. "



Na novém albu Lé La je hudba výrazně ovlivněna dalekými cestami, které neúnavní propagátoři lidu Čanki během posledních dvou let podnikli. Což ostatně potvrzuje i Jan Kluka. "Myslím si, že Lé La je asi nejbarevnější, nejpestřejší. Jsou tam vlivy z našeho cestování, z Réunionu, Pákistánu, ale i Ukrajiny, kde jsme také několikrát hráli. Tyto vlivy se na něm hodně podepsaly. Co se týká zvuku, tak poprvé jsme použili hodně výrazně elektrickou kytaru, takže jsme v některých písničkách lehce přitvrdili."



Album Lé La je tak asi nejenergičtější z dosud vydaných nahrávek Čankišou. Melodičnost vytvářená výrazným zpěvem Karla Heřmana a dechovými nástroji je protknutá internacionálním vstřebáváním odlišných kultur. Album se nahrávalo v brněnském G-studiu pod dohledem Jiřího Topola Novotného. Mastering má na svědomí Miloš Makovský.

Ukázku z alba Čankišou najdete na CD Fresh Energy 3, které je přílohou aktuálního REPORTU 4/08.
zavřít