Bathory zná termín premiéry

Vydáno 18.04.2008 | autor: redakce

Historický velkofilm Juraje Jakubiska Bathory o Čachtické paní, která se podle legendy koupala v krvi panen a o které se mluví také jako o největší vražedkyni všech dob, má oficiálně stanovené datum premiéry.

Bathory zná termín premiéry Bathory zná termín premiéry

Bathory bude ve světové premiéře uvedena na MFF v Karlových Varech. V českých kinech poběží v 31 kopiích od 10. 7. 2008, kdy je distribuční premiéra filmu. Technické komplikace, díky nimž se premiéra odsouvala, jsou vyřešené. „Zvuk se nyní dokončuje v Čechách a ve Spojených státech, finišuje také dabing české verze filmu. Intenzivně už pracujeme i na upoutávkách a materiálech k propagaci,“ potvrzuje šéfka produkce JakubiskoFilmu Markéta Zahradníková.



Uvedení svého velkolepého historického filmu do kin může Juraj Jakubisko brát jako dar ke svému životnímu jubileu. 30. dubna totiž režisér oslaví své 70. narozeniny. Na Festivalu v Karlových Varech převezme Jakubisko Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. K jeho poctě bude ve velkém sále vůbec poprvé promítnuta Bathory.



Vzhledem k mezinárodní koprodukci a zahraniční distribuci byl celý film natáčen přímo v anglickém jazyce. V české verzi bude mít hraběnka Bathory, kterou ztvárnila anglická herečka Anna Friel, hlas Zuzany Stivínové. Důležitou mužskou postavu filmu, malíře Caravaggia (Hans Matheson), dabuje Jan Dolanský.
zavřít