Karamazovi: nový film Petra Zelenky

Vydáno 23.04.2008 | autor: redakce

Nový film režiséra Petra Zelenky se točil na motivy slavného románu ruského spisovatele Dostojevského a v hlavní roli exceluje Ivan Trojan.

Karamazovi: nový film Petra Zelenky Karamazovi: nový film Petra Zelenky

Režisér a scénárista Petr Zelenka (autor Knoflíkářů /1997/, Roku ďábla /2002/, Příběhů obyčejného šílenství /2005/ či scénáře Samotářů /2000/) natočil celovečerní hraný film Karamazovi, který vznikl na motivy legendárního románu Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi. Petr Zelenka napsal scénář na základě dramatizace Evalda Schorma, kterou bylo inspirováno i pražské Dejvické divadlo, kde je hra Bratři Karamazovi uváděna již osmým rokem v režii Lukáše Hlavici a herecky v ní exceluje Ivan Trojan.

Oficiální trailer filmu:


Příběh se odehrává v současném Polsku. Do Krakova přijíždí skupina pražských herců v čele s režisérem hry, aby na alternativním festivalu v netradičním prostoru oceláren uvedla jevištní adaptaci Dostojevského hry Bratři Karamazovi, jejímž základem je vyšetřování otcovraždy. V divadelním dramatu, nabitém emocemi - láskou, žárlivostí, nenávistí, se řeší otázky víry, nesmrtelnosti a spásy lidské duše.

Na pozadí divadelní zkoušky sledujeme osudy hereckého souboru, komické příběhy herců a režiséra. Do děje zasahuje i osobní tragédie jednoho z diváků, který projeví nezvyklé přání: poprosí herce, aby zahráli jenom pro něj. Zkouška se tak promění ve strhující představení, kdy herci vystupují pro jediného diváka. Náhle největší drama neprobíhá na jevišti, ale v hledišti…

Premiéra filmu je 24. dubna 2008.

zdroj: www.karamazovi.cz
zavřít