Goldfrapp na Colours of Ostrava

Vydáno 06.05.2008 | autor: redakce

12. července vystoupí na festivalu Colours of Ostrava britské elektronické duo Goldfrapp, které momentálně jede turné s albem nazvaným Seventh Tree.

Goldfrapp na Colours of Ostrava Goldfrapp na Colours of Ostrava

Kapelu založila na konci 90. let zpěvačka Alison Goldfrapp se skladatelem, zvukovým mágem, hráčem na klávesové nástroje a producentem Willem Gregorem. Již debutové album ukázalo, po jaké hudbě Alison touží: ambientně podmanivé, tak trochu tajuplně romantické, po žensku decentně zahloubané a zabalené do nepřeberného množství zvuků a barev, kdy nechyběly orchestrálně vypjaté lesy smyčců.



S následujícími nahrávkami Goldfrapp otočili o sto osmdesát stupňů: učaroval jim robotický tanec, disco electroclash a konkrétně Alison pak provokativní kabaretiérství v minišatečkách. Na albu Seventh Tree znějí dokonce harfy, připomínka sexy Debbie Harry, ozvěny dávných impresí Cocteau Twins a pro Goldfrapp charakteristické éterické klávesové plochy navozující pocit jakéhosi psychedelického folku, stále však dostatečně hybného.

„Přišlo nám, že náš dosavadní hudební prostor je nacpaný zvuky až k prasknutí. Zjistili jsme, že toužíme po vyprázdnění. Po písničkách, které by nám poskytly možnost nadechnout se“, vysvětluje Alison. Jedno z nejočekávanějších alb letošního roku se Goldfrapp zkrátka povedlo. „Krasavice blížící se ke statutu národního hudebního pokladu“ napsali o Alison v anglickém tisku. A docenit jí budou moci také návštěvníci Colours of Ostrava.

www.colours.cz
zavřít