Sizzla: jamajské reggae v Lucerně

Vydáno 07.05.2008 | autor: redakce

Jedna z pěti nejdůležitějších postav současného jamajského reggae a dancehallu vystoupí se svou kapelou poprvé v Čechách už tuto neděli 11. května.

Sizzla: jamajské reggae v Lucerně Sizzla: jamajské reggae v Lucerně

Sizzla Kalonji se narodil v roce 1976 do rastafariánské komunity v August Town a už jako kluk se stal jedním z nejsilnějších a zároveň nejoriginálnějších hlasů tamní scény. První pecky začal nahrávat v roce 1994. Je to taky interpret, který propojuje jamajskou reggae scénu s americkým hip hopem a R&B. Mezi jeho tracky najdete duety s lidmi, jako jsou Wyclef Jean, Busta Rhymes, Mariah Carey, Lil Kim, Rihanna, Mos Def a mnoho dalších.



První výrazný úspěch sklidil v roce 1997 s vydáním druhé desky Praise Ye Jah, která je dodnes považována za jedno z nejlepších alb moderního dancehallu. Ještě stejného roku jej ale sám Sizzla trumfnul deskou Black Woman & Child. S vydáním těchto dvou alb následoval celosvětový úspěch a mj. i dvě nominace na MOBO Awards.



Sizzla se tak chopil příležitosti, pustil se naplno do své práce a od půlky 90. let vydává desky jak na běžícím pásu. Díky svému úspěchu se stal jedním z nejvlivnějších jamajských zpěváků, který dodnes vydal přes 40 alb a vlastní mj. nahrávací studio, vydavatelství i stáj plnou závodních motorek.
zavřít