Wind Whistles: přímočarý folk z Kanady

Vydáno 07.05.2008 | autor: redakce

Pod názvem The Wind Whistles se skrývá sympatická indie-folková dvojice z kanadského Vancouveru, která zavítá v rámci turné i do České republiky.

Wind Whistles: přímočarý folk z Kanady Wind Whistles: přímočarý folk z Kanady

Liza Moser hraje na akustickou baskytaru a Tom Prilesky, autor všech písní, na kytaru. Oba spolu zpívají od jara 2006, koncertů však od té doby odehráli více než dost. Obvykle vystupují sami dva, k nahrávání svého debutového alba Window Sills (Pooter Projects 2007) ale přizvali řadu hudebních přátel. Co je důležité, jejich písně přitom neztratily ryze akustický zvuk a bezprostřední atmosféru.

Nejlépe bude citovat jednu z čerstvých recenzí zmíněné desky: „The Wind Whistles se více než úspěšně dokázali vyhnout pasti, do níž upadá stále víc a víc folkových umělců: totiž nudě. Místo ní nám nabízejí soubor dobře vymyšlených, melodických písní se zajímavými texty a celé to zní tak, že má člověk pocit, jako by mu zpívali přímo v jeho obýváku.



Povzbuzeni kladnými ohlasy, rozhodli se Tom s Lizou podniknout samostatné turné po Kanadě, Spojených státech a Evropě. S organizací jim velkou měrou pomáhá internet, zejména MySpace. Vztah The Wind Whistles k České republice je docela těsný, Tom Prilesky se totiž narodil v Brně. V pěti letech, ještě před rokem 1989, ale odešel s rodiči do Rakouska a o dva roky později do Kanady, kde od té doby žije.

Dětství na Moravě v něm ale zanechalo důležité stopy: “Hudebně jsem – vedle Beatles, Jethro Tull a dalších – vyrostl na Nohavicovi, Dobešovi, Brontosaurech a Daňkovi. A i když se hudba The Wind Whistles nedá označit vyloženě za trampskou, snažím se psát tak, aby se naše písně daly hrát snadno u ohně nebo kdekoli jinde – proto taky uvádíme akordy přímo v bookletu našeho alba,” říká Tom.

Koncertní program:

16/6 Country Radio (pořad Živák)
17/6 Ostrava – Parník (+ Nestíháme, Pepa Streichl)
18/6 Opava – Music Club 13 (+ Nestíháme)
19/6 Orlová – klub Futra (+ Nestíháme, Bublavá-Dospiva)
20/6 Žilina – klub Labyrint (+ Jan Řepka)
21/6 Karviná – fest Karvinský totem (+ Jan Řepka)
22/6 Děhylov – fest Za Vodou (+ Nestíháme)
23/6 Radio Proglas (pořad Jak se vám líbí?)
24/6 Brno – Probuzený slon (+ Nestíháme)
28/6 Praha – Chateau Rouge (+ Tower of Dudes)
29/6 Řevnice – fest Porta (+ Nestíháme)

zavřít