Doreen Shaffer hvězdou Mighty Sounds

Vydáno 23.05.2008 | autor: redakce

Hlavní hvězdou čtvrtého ročníku festivalu Mighty Sounds, který proběhne 18.-20. července v Olší u Tábora, bude královna jamajské hudby Doreen Shaffer.

Doreen Shaffer hvězdou Mighty Sounds Doreen Shaffer hvězdou Mighty Sounds

Doreen Shaffer (vlastním jménem Monica Johnson) debutovala již v roce 1964 (Studio One). Proslavila se zvláště duety s legendárním Jackie Opelem, původním zpěvákem the Skatalites, jehož v té době na deskách doprovázeli např. i The Wailers. Album The Vow sklidilo nebývalý úspěch a zvláště singl Adorable You vynesl Doreen hned zpočátku její kariéry na výsluní. Mladá zpěvačka mimo jiné koncertovala a nahrávala s původní sestavou the Skatalites až do smrti Dona Drummonda v roce 1967.



Doreen navázala na svou dlouhodobou spolupráci s the Skatalites a jejími členy a stala se jejich frontmankou. Do dnešní doby s nimi stačila natočit přes 15 studiových i živých alb. Se sólo debutem si dala Doreen trošku na čas. Přestože deska Read Me Rich z roku 1979, kterou Doreen natočila po boku Nioami Phillips, obsahuje krom duetů i šest sólo písní, za oficiální debut je považováno až album Adorable (1997, Grover Records). Doprovodnou kapelou se stala kapela Dr. Ring Dinga – The Senior All Stars.



Na tuto nahrávku navázala v roce 2004 aktuální deskou Adorable You, jež byla zároveň posledním počinem legendárního producenta a zakladatele Studia One Coxsona Dodda, který krátce po dokončení zemřel. Doprovodnou kapelu Dorren Shaffer na jejím letním vystoupení budou tvořit belgičtí Moon Invaders, se kterými bude v létě natáčet album. V rámci svého minitour odehraje Doreen pouze jeden nebo dva další koncerty.

www.mightysounds.cz
zavřít