Gipsy.cz: Čunek je téma samo o sobě

Vydáno 29.05.2008 | autor: redakce

Gipsy.cz vydávají nové album Reprezent. Přečtěte si rozhovor s Radkem "Gipsym" Bangou o ostrých písních, Jiřím Čunkovi i budoucnosti kapely.

Gipsy.cz: Čunek je téma samo o sobě Gipsy.cz: Čunek je téma samo o sobě

Po dvou letech nové album. Jak moc bylo náročné po tom hektickém loňském roce, kdy jste absolvovali řadu koncertů jak v Čechách, tak v zahraničí připravit nový materiál?
Bylo to celkem náročné, protože jsme museli vymyslet, co s kapelou bude dál. To nejtěžší bylo vymyslet další zvuk, tedy evoluci samotného jádra hudby. Nakonec se nám to ale podařilo. Bez jakéhokoliv tlaku jsme dotáhli náš zvuk do konce a je tu druhé album Reprezent.

Proč album nese název Reprezent?
Album se jmenuje dle jedné z písní na albu. A já myslím, že slova "Gipsy.cz Reprezent" jsou prostě skvělá, výstižná.

V textech se často objevují ostřejší výrazy, neměli jste s tím někdy nepříjemnosti?
Dnešní mládež takhle mluví a mládež takhle mluvila vždycky. Nepříjemnosti s tím samozřejmě člověk může mít, třeba na společenských akcích. Ale já si myslím, že na nich tyto ostřejší písně lidé neuslyší.



Na albu je daleko větší množství textu v češtině, budete se i s tímto albem prezentovat v zahraničí?
Přemýšleli jsme i o variantě anglické edice, ale o tom se zatím jen dohadujeme. Věřím tomu, že vznikne. My jsme chtěli tentokrát udělat album přístupné více tuzemské scéně. Chtěli jsme ho "víc české".

Benga beating je veselá píseň, která album avizovala už od února, ale album obsahuje mnohem víc vážnějších textů. Co vás přimělo k tomuto kroku?
Myslím si, že je to tím politickým nábojem kapely. Víme dobře, že i kdybychom vůbec nechtěli, budeme političtí. Nakonec jsme se rozhodli vybrat především písně, kde je skutečně nějaký ten "message." A myslím si, že to byl zcela správný krok.

Album obsahuje i kontroverzní skladbu o Čunkovi. Co rozhodlo, že jste ji na CD zařadili?

Pan Čunek je téma samo o sobě. Štvalo nás, že se mu nepostavili jiní lidé, a tak jsme to udělali my. Politici nakonec zcela nesmyslně ustoupili, ale Gipsy.cz rozhodně neustoupí. Budeme stát v tomhle ringu, dokud Ivan Drago nebude na zemi.

www.indies.eu
zavřít