První letní várka CD recenzí!

Vydáno 02.07.2008 | autor: redakce

Naši redaktoři pro vás připravili recenze aktuálních CD Crystal Castles, Steva Winwooda, Andrey Marcelliho a dalších!

První letní várka CD recenzí! První letní várka CD recenzí!

CRYSTAL CASTLES
CRYSTAL CASTLES
Pias/Panther
16 trax / 51:55 min
Osm bitů, čtyři doby, dvě hlavy.

Projekt Crystal Castles, jenž tvoří dvojice Alice Glass a Ethan Kath, je momentálně jedním z nejobletovanějších uskupení taneční scény. Těmto Kanaďanům se povedlo jako prvním dostat hudbu, která je tvořena efekty z éry osmibitových počítačů a videoher, mezi širokou veřejnost. Před nimi byli pouze „magoři“, kteří ve svých experimentech nebrali ohledy na nikoho, své posluchače nevyjímaje. Ostatně pokud jste navštívili letošní ročník festivalu Sperm, víte přesně, o čem je řeč.
Samozřejmě, jakmile žánr začne být dělán pro masy, jsou nutné některé ústupky a změny, to se týká i osmibitové elektroniky. Crystal Castles přinášejí strukturu klasické písničky s chytlavými melodiemi a občas i zpěv! Aby se pro samé líbivé popěvky nestali okamžitě popovými vyvrheli scény, ze které vzešli, přibalili na svou eponymní desku také několik na poslech komplikovanějších písní.
Největší zbraní Crystal Castles je bez pochyb originální zvuk. Otázkou je, jak dlouho bude „in“. Nu rave byl před rokem také světovým fenoménem a dnes se po něm pomalu neštěkne pes. Crystal Castles a jim podobní budou mít zřejmě podobný osud. Tudíž je rychle naposlouchejte teď, dokud znějí pěkně moderně. Za měsíc už může být vše jinak.

Tomáš Pokorný
bontonland koupit na www.bontonland.cz

3FACES
V NEGLIŽÉ
vlastní náklad
11 trax / 40:32 min

Bez matoucích studiových kouzel, ale také bez větších ambicí zasáhnout širší trh, spíše jen uspokojit rostoucí zástup fanoušků, kteří ji znají z neúnavného harcování po festivalech, ale i soutěžení, vydala party 3faces další disk svých poprockových, sympaticky syrově, také však poněkud monotónně znějících skladeb. Což kapele neupírá pětiletý vývoj, o němž svědčí dobrý nápad přidat na disk průřez MP3 archivem.

(rl)
bontonland koupit na www.bontonland.cz

WILLIE NELSON & WYNTON MARSALIS
TWO MEN WITH THE BLUES
Blue Note / EMI
10 trax / 53:32 min

Živák s výbornou atmosférou zachycuje dvě stěžejní postavy americké hudební tradice ve formě. Trumpetista Marsalis, zastupující jazzovou větev, doprovází zpívající legendu country Nelsona a s kapelou za zády se snaží o co nejautentičtější interpretaci dávno zapomenutých písniček. Ač tento stylový návrat není pro muzikanty nejlehčí, vše zní nadšeně a spontánně.

(maz)
bontonland koupit na www.bontonland.cz

ANDREA MARCELLI
BEYOND THE BLUE
ZYX / Curepink
14 trax / 70:56 min

Italský jazzový bubeník, skladatel a klarinetista nahrál své třetí album za pomoci známějších kolegů – kytaristy Mikea Sterna (často hrajícího v Praze), saxofonisty Boba Mintzera (z Yellowjackets), kontrabasisty Eddieho Gomeze (jazzmani jistě znají) a dlouholetého souputníka Mitchela Formana za pianem. Hostující muzikanti Marcelliho průměrné kompozice posouvají výše a na kvalitě desky mají velký podíl.

(maz)
bontonland koupit na www.bontonland.cz

NICHOLAS PAYTON
INTO THE BLUE
Nonesuch / Warner Music
10 trax / 65:37 min

Ač je americký trumpetista známý spíše pro interpretaci tradiční hudby z New Orleans, na aktuálním albu, prvním u nového labelu, příjemně experimentuje. Nebojí se groovu, elektrického piana ani neotřelých aranžmá. Osm skladeb je jeho vlastních a v jedné se dokonce neváhal pustit do zpěvu. Na své vynikající jedenácté sólovce ukazuje jak propojit historii jazzu se současnými trendy.

(maz)
bontonland koupit na www.bontonland.cz

STEVE WINWOOD
NINE LIVES
SONY BMG
9 trax / 57:16 min

Ať už tenhle protřelý britský multiinstrumentalista nahrával s Hendrixem, Cockerem či Claptonem, vždycky měl stranou i vlastní kapely jako třeba Traffic.
Ve svých projektech pak z dřívějších spoluprácí čerpá inspiraci. Jde o kvalitní pop s příměsí blues a rocku; žádné počítačové bicí ani jiné umělotiny. Winwood je zkrátka jiná generace a tak všechno zní hezky opravdově, což už se dnes tak často neslyší.

(maz)
bontonlandkoupit na www.bontonland.cz

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít