dEUS představí v Praze nové album

Vydáno 15.07.2008 | autor: redakce

Indie-rocková kapela dEUS, dnes jedna z nejslavnějších belgických skupin, vystoupí 6. října v pražském Abatonu.

dEUS představí v Praze nové album dEUS představí v Praze nové album

Indie-rocková kapela dEUS byla založena v Antverpách již roku 1989, ale do stálé podoby se propracovala až o tři roky později. Tehdy se dEUS vydali na turné do Španělska a definovali svůj styl, jehož inspirace najdeme velmi široce rozprostřené po hudební mapě. Captain Beefheart, Frank Zappa, Big Star, Sonic Youth, Sun Ra, Leonard Cohen, Velvet Underground a mnoho dalších vlivných umělců se odráží v hudbě belgické pětice, v níž nalezneme prvky popu, folku, free jazzu, prog-rocku, punku i heavy metalu.



V devadesátých letech vydala kapela tři ceněná, stylově rozrůzněná alba a poté se odebrala na delší odpočinek. Členové kapely se na přelomu století rozprchli za svými individuálními cíli, Tom Barman například natočil celovečerní film Any Way the Wind Blows a společně se známým belgickým producentem CJ Bollandem založil elektronický projekt Magnus, jenž jste před několika lety mohli často slýchat i na pražském Radiu 1.



dEUS
si vloni postavili celé nové studio a nyní z něj dávají ochutnat první plod své práce, nové album Vantage Point. To sklízí uznání jak mezi fanoušky, tak mezi hudebními kritiky. Na podporu tohoto alba dEUS přirozeně přichystali další turné, v jehož rámci se vrátí i do Prahy. Čeští fanoušci si kapelu vychutnají 6. října v pražském klubu Abaton, kde se také představila při svém posledním koncertě v Česku před dvěma lety.
zavřít