Polská kinematografie v Olomouci

Vydáno 30.10.2008 | autor: redakce

Ve dnech od 4. do 9. listopadu pořádá v Olomouci Asociace českých filmových klubů filmovou přehlídku s názvem Centropa. Program je letos zaměřen zejména na polskou kinematografii.

Polská kinematografie v Olomouci Polská kinematografie v Olomouci

Vedle předpremiér dvou titulů, kterých je AČFK distributorem (Fígle Andrzeje Jakimowského a Čas umírat Doroty Kędzierzawské), je v programu připravena řada titulů, které reprezentují výběr toho nejzajímavějšího, co se v poslední době v národních kinematografiích střední Evropy objevilo.

 


Ústředním tématem, kterému se pořadatalé rozhodli věnovat, je magický realismus v polské kultuře. V tomto cyklu bude uveden miniprofil režiséra Jana Jakuba Kolského, dvě filmové adaptace spisovatele Woiciecha Kuczoka – Šrámy a Usínání, a také debut režiséra Andrzeje Jakimowského Zamhuř oči.

Perličkami v programu budou česká předpremiéra filmu Sestra (Vít Pancíř) podle Jáchyma Topola za účasti autorů a česká premiéra již zmíněného filmu Usínání Magdaleny Piekorz. Kromě výše uvedených filmů bude představen výběr ze slovenské, rakouské, německé a maďarské tvorby (např. Děti noci, Slepé lásky, Navždy, nikdy, nikde, Bahrtalo!, Opium – deník šílené ženy, Sedmé nebe).
 

zavřít