Odstartoval Slet bubeníků 2008

Vydáno 03.11.2008 | autor: redakce

O víkendu odstartoval 7. ročník Sletu bubeníků. Osm špičkových hudebníků se pozemní cestou i vzduchem (USA, Japonsko) sletělo na odlehlé místo ve Smržovce v Jizerských horách, kde rozbalilo svůj hlavní bubenický stan.

Odstartoval Slet bubeníků 2008 Odstartoval Slet bubeníků 2008

Sletové letce 2008 velí přední český bubeník Pavel Fajt. Ten letos přizval svého bývalého spoluhráče z Dunaje Pavla Koudelku, dále jednoho ze svých žáků Petra Zemana a osvědčeného pilota z uplynulých ročníků Miloše Vacíka (Tam-Tam Orchestra). Z USA přiletěl Fajtův dlouholetý souputník, bubeník Jim Meneses. Trojici japonských hostů představuje zpěvačka Yumiko, která s Fajtem spolupracovala již v projektu Autopilote, hráčka na perkuse a vibrafon Honda Junko a uznávaný avantgardní hudebník Steve Eto, jehož doménou je zejména hra na barely (oil drum).

Letošní Slet je zaměřen na setkání dvou hudebních stylů - evropská klasika versus japonská tradice. Jednoduše řečeno - na jednom podiu se setkají hráči na klasické bicí nástroje, používané především v oblastech evropské hudby a rodilí japonští hudebníci, znalí stylu hry na tradiční japonské bubny a perkuse. Hlavní roli Sletu bubeníků 2008 obstará japonský buben taiko. Pavel Fajt, vůdčí umělecký duch projektu, vysvětluje: „Po dlouholeté spolupráci s japonskou zpěvačkou Yumiko, známou především z tokijské techno scény, mě začal zajímat její hudební a společenský background a měl jsem potřebu se tentokrát přiblížit více jejímu hudebnímu světu a tradici, ze které pochází. Také mě lákala určitá rituálnost tradiční japonské hudby.“

Po třech ročnících africko-karibského stylu, kdy dominovaly djembe a conga, se zvuk rozšíří také o bicí nástroje, které patří do naší evropské tradice jako tympány, gongy, sady tomtomů, vibrafon, laděné bicí nástroje a další. Vše bude podpořeno bicími soupravami, elektronikou a industriálními zvuky.

První koncert se uskuteční 4. 11. přímo v bubenickém epicentru ve Smržovce, následuje série koncertů po celé ČR. Kromě koncertů se uskuteční tři workshopy pro příchozí.

www.sletbubeniku.cz

zavřít