Rabih Abou-Khalila míří do Prahy

Vydáno 08.11.2008 | autor: redakce

Jazz s příměsí tradiční arabské hudby i evropské klasiky nabídne Rabih Abou-Khalil, který se svým triem vystoupí v úterý 11. listopadu v Rudolfinu v rámci festivalu Struny podzimu.

Rabih Abou-Khalila míří do Prahy Rabih Abou-Khalila míří do Prahy

Tento hráč na arabskou loutnu oud si pro svůj pražský koncert vybral spoluhráče zvučných jmen – pianistu Joachima Kühna a perkusistu Jarroda Cadwina. „Rabih Abou-Khalil dokáže z rozdílných kulturních elementů vytvořit novou hudební řeč, která překlenuje zcela rozdílné světy tradiční arabské hudby, jazzu a evropské klasické tradice. Koncert potěší nejen příznivce jazzu, ale i world music,“ říká Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu Struny podzimu.
 

 

Hudebníci Joachim Kühn, Rabih Abou-Khalil a Jarrod Cagwin natočili společně nahrávku Journey to the Centre of an Egg. „Při hraní s Joachimem vždy šlo o to, že když hrajeme společně, ani jeden z nás se příliš nestará o vlastní tradice. On se mnou nehraje Bacha nebo Coltranea, já se zase nepouštím do tradiční arabské hudby. Pokud se chceme někam dostat, musíme se méně zabývat tíhou minulosti,“ objasňuje spolupráci Rabih Abou-Khalil.

zavřít