BigMag: ojedinělá databáze časopisů

Vydáno 10.01.2009 | autor: redakce

Trojice pánů Aleš Najbrt, Bohumil Vašák a Michal Nanoru stojí za unikátním projektem, který nabízí v elektronické podobě mnoho děl alternativní časopisecké tvorby v Česku po roce 1989.

BigMag: ojedinělá databáze časopisů BigMag: ojedinělá databáze časopisů

BigMag.cz je databáze časopisů, které jsou jinak těžko k nalezení, protože nikdy nebyly na stáncích ve výšce očí. Nejspíš nebyly na stáncích vůbec a do třídy je nosili cool spolužáci. Některé vyšly jen jednou, jiné měly celá léta jen pár okopírovaných listů, další zplodily slavné novináře a fotografy nebo je ukazují v učebnicích designu. A většina z nich padá pod rozlišovací schopnost Národní knihovny. Všechny jsou ale originálním důkazem něčí vášně destilovat aktuální dění a opakovaně komunikovat se světem kombinací textu a obrazu na papíře.


Iniciátoři projektu BigMag Aleš Najbrt, Bohumil Vašák (Studio Najbrt) a Michal Nanoru (Živel, Hype) se domnívají, že takovou vášeň je třeba pěstovat, dokumentovat a propagovat. Vytvořili proto platformu, kde mohou tvůrci „jiných“ časopisů dát o své práci vědět svým potenciálním fanouškům, konkurentům, ale třeba i akademikům a sběratelům. Každý autor, vydavatel, nebo čtenář může v databázi jednoduše založit profil svého časopisu a upozornit na počin, který čas nebo prostor dosud hendikepovaly. Stránky BigMag.cz narozdíl od běžných databází umožňují nahrávání obrázků, což je pro prezentaci časopisu to nejdůležitější.

To nejzajímavější, co bylo z hlediska vizuality realizováno na ploše „nezávislé“ časopisecké produkce na území ČR v letech 1989-2009, tak jak to vidí tvůrci projektu BigMag, vypíchne stejnojmenná výstava rámci 24. mezinárodního bienále grafického designu Brno 2010.

zdroj: BigMag
zavřít