Orion a James Cole společně v Retru

Vydáno 12.02.2009 | autor: redakce

Dvojice rapperů pokřtila 6. února v pražské Retro Music Hall své společné album pojmenované Orikoule. Přečtěte si report z této akce od Filipa Macháčka.

Orion a James Cole společně v Retru Orion a James Cole společně v Retru

Koncem roku 2008 vyšly na labelu Bigg Boss 2 zásadní desky tuzemské hip-hopové scény. Ambiciózní DJ Wich s albem Golden Touch a Orion a James Cole s Orikoulí. Po dlouhé době tak vyšla kvalitní česká hudba, za což patří labelu Bigg Boss palec nahoru. Přestože je šance potkat mě na hip-hopovém mejdanu asi tak stejně velká, jako najít v mé sbírce více než 1 metalové cd, o své účasti na křtu Orikoule jsem nepochyboval. Ta deska je totiž vážně  dobrá a zejména díky Romanovi Holému a jeho company (Oto Klempíř, Matěj Ruppert) má žánrový přesah. Přislíbená účast hostů na „Retro“ křtu tak pro mě byla dostatečným důvodem mé prezence.

 
Plno jsem čekal, vyprodáno nikoliv. Stejně tak jsem neměl iluze o věkové kategorii návštěvníků, množství evidentně nezletilých mě přesto zaskočilo. A věci se děly i uvnitř. Napečení puberťáci tagující propiskami na zdi Retra, nedýchatelno a upoceno mě přivádělo k myšlence, jestli jsem přece jen neměl zůstat doma. V 11 na stage konečně nastoupil support. Vladimír518 a Hugo Toxxx ve společném setu nažhavili rýmůchtivé publikum na maximum. Zejména z Vladimíra sršela jistota a  nadhled. Chvílemi mi přišlo, jako by podiu battloval otec se synem.

Po krátké pauze nastoupili Vorel a James Cole. Jejich adorace publikem byla místy nekritická. Došlo na celou Orikouli. I přes místy vážně mizerný zvuk se lidi báječně  bavili a odfrázovali s Orikoulí všechny její zásadní skladby. Rumba kouli si jako na desce zazpíval David Čokoláda, parodického Šviháka lázeňského na živo převedl Oto Klempíř. Coleovi to i přes občasné intonační úlety překvapivě dobře zpívalo a hvězdná pěchota Romana Holého v čele s vynikajícím Matějem Ruppertem ve finále předvedla jam, ve kterém došlo na rap, funky i disco. Tenhle křest měl prostě koule.

Hodnocení: 6/7

text Filip Macháček foto archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít