Zelená energie vzbuzuje stále větší zájem

Vydáno 20.02.2009 | autor: redakce

Do grantového řízení se letos přihlásilo rekordních 120 uchazečů. Mezi ty nejlepší, které vybere Rada Zelené energie, se rozdělí 8,6 milionů korun.

Zelená energie vzbuzuje stále větší zájem Zelená energie vzbuzuje stále větší zájem

Společenská odpovědnost je v současnosti trendem, kterému mnoho lidí i firem přikládá stále větší důležitost a aktivně spolupracuje na podpoře ekologických aktivit. Jednou z nich je využívání obnovitelných zdrojů energie, které podporuje projekt Zelená energie Skupiny ČEZ. Z Fondu Zelené energie se každý rok podporují projekty, které jsou ryze neziskového charakteru a souvisejí s financováním vědy, vzdělávání a výstavby v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie. V letošním roce se z Fondu Zelené energie rozdělí částka 8,6 miliónů korun mezi nelepší projekty z rekordního počtu 120 uchazečů o grant Zelené energie.


Desetník k desetníku
Prostředky pro aktivity Fondu Zelené energie se již od počátku získávají od odběratelů Zelené energie a od Skupiny ČEZ. Systém příspěvků dokazuje, že i nepatrné částky vedou k patřičnému výslednému příjmu. K běžné ceně elektřiny připlatí každý odběratel Zelené energie o 10 haléřů více za každou odebranou kilowatthodinu. Ke každému takto získaném „zelenému desetníku“ přidává stejnou částku i Skupina ČEZ. Výsledek toho je nadmíru uspokojivý, navíc náklady jednotlivců jsou přijatelné. „Celková částka, kterou Skupina ČEZ dosud podpořila 29 projektů, dosáhla hodnoty více než 10 milionů korun,“ dodal profesor Josef Tlustý, předseda Rady Zelené energie a vedoucí katedry energetiky FEL ČVUT.

Zájem o obnovitelné zdroje roste
„Letošní již třetí ročník grantového řízení Zelené energie je dokladem toho, že zájem o využívání obnovitelných zdrojů energie neustále roste a počet přihlášených nás přesvědčuje o tom, že tento projekt je smysluplný,“ uvedl předseda Rady Zelené energie, profesor Josef Tlustý. Vítězné projekty vybírá Rada Zelené energie, kterou tvoří vědci, ekologové a odborníci na obnovitelné zdroje. O definitivním výběru projektů, které letos získají grant, rozhodne Rada do konce března.

Podpora prospěšných projektů
Z Fondu Zelené energie jsou financovány neziskové projekty z oblasti podpory obnovitelných zdrojů energie. V minulých letech bylo podpořeno již 29 projektů. Jedním z nich byl Hospic Dobrého Pastýře v Čerčanech, který z Fondu Zelené energie obdržel 800 000 Kč na výstavbu fotovoltaického systému na ohřev vody. Částkou 250 000 Kč byl podpořen osvětový projekt Expozice Obnovitelné zdroje v IQ parku Liberec. Z podpory výzkumu obdržela Vysoká škola Báňská – Technická univerzita Ostrava 680 000 Kč.


Za každého zákazníka stromek v Lese Zelené energie
Zelená energie je příkladem projektu, který hranice činností na zlepšení životního prostředí chce posunovat i dále. Skupina ČEZ se rozhodla přispět k rozvoji lesů, jejichž stav je v České republice velmi nepříznivý. V pojizerské krajině na Jablonecku byl vysazen smíšený Les Zelené energie z jedlí, dubů, jasanů a javorů, symbolizující počet zákazníků Zelené energie.


Připojit se může každý
Vyjádřit svou podporu společenské odpovědnosti k životnímu prostředí může každý jednotlivec i firma, která je zákazníkem Skupiny ČEZ. Projekt Zelená energie nabízí vhodnou příležitost jak nemyslet jen na sebe, ale udělat něco i pro další generace.

„Zelenou energii odebírám, protože se snažím chránit přírodu, ke které mám blízko,“ říká Drahomíra Kiliánková, důchodkyně z Habartice u Klatov.

Koncem roku 2008 mezi odběratele Zelené energie patřilo celkem 1815 zákazníků z řad domácností i firem. „Projekt Zelená energie od Skupiny ČEZ si nás od počátku získal svým obsahem a transparentností,“ konstatuje člen představenstva Komerční banky Jan Juchelka, která patří k jednomu z 50 hlavních odběratelů Zelené energie. Z dalších uveďme i významné firmy, jakými jsou česká pobočka mezinárodní přepravní balíkové společnosti DPD, ETA, Vodafone ČR, Pivovar Rakovník, Body Basic, s.r.o., DHL Express (Czech Republic) s.r.o. nebo známé lyžařské středisko Ski areál Špindlerův Mlýn.

Více informací o projektu Zelená energie se dozvíte na www.zelenaenergie.cz či na Zákaznické lince Skupiny ČEZ 840 840 840.

zavřít