Patti Smith se vrací do Prahy!

Vydáno 31.03.2009 | autor: redakce

Patti Smith se vrací po čtyřech letech do České republiky. V rámci svého turné se představí 15. července v pražském Divadle Archa.

Patti Smith se vrací do Prahy! Patti Smith se vrací do Prahy!

Jako mnoho významných hudebníků začínala i Patti Smith v polovině sedmdesátých let v proslaveném newyorském klubu CBGB. S kapelou Patti Smith Group, ve které již od počátku působil Čech Ivan Král, natočila v roce 1975 první album Horses. Kritikou i posluchači oslavovaní umělci následně nahráli další čtyři neméně kvalitní alba. Kapela však doplatila na svůj až příliš bouřlivý život provázený drogovými závislostmi a z toho plynoucími skandály. Patti skupinu v roce 1979 po vydání alba Wave rozpustila v podstatě na vrcholu slávy a stáhla se do ústraní, aby se věnovala rodinnému životu.


S velkým nadšením fanoušci přijali koncem devadesátých let zprávu o jejím chystaném návratu na koncertní pódia. Tomu předcházelo vydání alba Gone Again, na kterém potvrdila, že neztratila nic ze své živočišnosti ani sílu své výpovědi. O tom se mohli přesvědčit i návštěvníci, kteří viděli tehdejší strhující vystoupení v pražském Paláci kultury. Její další české účinkování přišlo rok po vydání devátého studiového alba Trampin´.


Bylo zároveň již čtvrtým albem, které Patti Smith nahrála s kapelou ve složení Lenny Kaye (kytara), Jay Dee Daugherty (bicí), Tony Shanahan (baskytara, klávesy) a Oliver Ray (kytara). (V Praze se kapela představí ve stejném složení krom Olivera Raye – toho nahradí Jackson Smith.) V titulní skladbě se zde objevuje poprvé také dcera Patti Smith – Jesse. Trampin´produkovala sama autorka společně se členy kapely. Pod mix je podepsán Patrick McCarthy (R.E.M.). Zatím posledním albem je počin z roku 2007 Twelve, na kterém Patti Smith předvedla 13 cover verzí slavných světových hitů, kterým dominuje legendární verze Smells Like Teen Spirit od Nirvany.

zdroj: 1015
zavřít