Nejlepší klubovky zimy (I.): Přijedou folkaři The Paper Kites nebo vycházející hvězdy twenty one pilots

Vydáno 13.01.2016 | autor: Ondřej Bambas

Pro krátké vánoční pauze, kterou jste strávili pojídáním salátů a cukroví, je načase se vrátit do klubů. Za tancem a dobrou hudbou se budeme vydávat samozřejmě i v roce 2016. Na úvod oslavíme narozeniny Radia 1 i skupiny Vložte kočku, premiérově se u nás představí The Paper Kites či OG Maco a už teď je jasné, že na twenty one pilots bude plno.

Nejlepší klubovky zimy (I.): Přijedou folkaři The Paper Kites nebo vycházející hvězdy twenty one pilots twenty one pilots momentálně okupují stupně vítězů amerického žebříčku

VLOŽTE KOČKU
kdy: 20. ledna – La Fabrika, Praha
cena vstupenky: 140 Kč v předprodeji / 180 Kč na místě
proč: Skupina Vložte kočku se za osm let vypracovala ke stálicím domácí alternativní hudby. Poslední rok byl v historii kapely jedním z nejrušnějších a po poslední desce Hedvika a několika koncertech, pro něž stihla nacvičit aranže s cimbálem, se vrací k původní sestavě. Živé vystoupení tak slibuje opět syrovou podobu těch nejstarších skladeb, stejně jako upravené verze písní jako Dvě nebo tři cesty a Smíření. Kam se za těch několik let formace v čele s Kryštofem Kaplanem dostala a kam bude dost možná směřovat, se budete moci přesvědčit ve Studiu 2 kulturního prostoru La Fabrika, takzvané Slévárně. V rámci večera vystoupí také řada hostů včetně předkapely Červen. Stále známější duo naservíruje na úvod něco z math-rockových postupů, jelikož u Vložte kočku se na jednoduchost a předvídatelnost nehraje.

LIVE: Křest Vložte Kočku v Brně - unikátní show v úzkém kruhu fanoušků

FRIDAY FX - Cyber Edition with Ladida, IM Cyber
kdy: 22. ledna - Radost FX, Praha
cena vstupenky: 100 Kč
proč: Když se řekne Ladida, každému se vybaví první dáma českého DJingu. Je pro ni typický přesný styl mixování a dynamický elektronický zvuk s perkusivními elementy a organickými plochami. Na začátku své DJské kariéry se věnovala především melodickému groovy technu, kdežto v současnosti brázdí vody především minimal techna. IM Cyber byla jednou z prvních DJek a pomáhala tak vyšlapat cestu všem dalším slečnám. Hraje od roku 1998 a jejím hlavním stylem byl po většinu let drum'n'bass. V poslední době však její srdce bije spíše v house tempu. 

MUCHA DO ŘADY
kdy: 22. ledna - Cargo Gallery, Praha
cena vstupenky: 150 Kč v předprodeji / 200 Kč na místě
proč: Pobyt vyhlášeného lodního klubu Cargo Gallery v Praze se chýlí ke konci. V prosinci tam proběhla spousta povedených akcí, včetně Depeche Night, vystoupení DJ Mardoši nebo velkého silvestrovského mejdanu. Rozloučení obstará dvoják Mucha & Do Řady. Kombinace mladé krve a punkové legendy bude jistě tou nejlepší rozlučkou s hlavním městem.

Kam za zábavou na lodi: 5 prosincových tipů do Cargo Gallery




BETOKO + PURPLE DISCO MACHINE
kdy: 23. ledna – Roxy, Praha
cena vstupenky: od 250 Kč
proč: Ke konci roku 2015 přijel do Roxy Solomun, jehož vystoupení bylo dlouho dopředu vyprodané a výsledná show se zařadila podle mnohých k tomu nejlepšímu, co klub za dlouhou dobu zažil. Zda bude mít podobnou výdrž také Betoko, mexický DJ vydávající pod Solomunovým labelem Diynamic Music, se budete moci přesvědčit již v druhé polovině ledna. Po uměleckých začátcích v Mexiku se přestěhoval do Londýna, kde objevil svou přízeň k elektronice. Hraním se nakonec propracoval až do seriálu CSI nebo reklamních kampaní. K jeho největším dosavadním hitům patří jistě skladba Raining Again, která se objevila na B-straně EP Wowshit. Pokud si libujete v minimalistickém zvuku deep houseu, tento déšť oceníte i v polovině ledna.

THE WORLD IS A BEAUTIFUL PLACE AND I AM NO LONGER AFRAID TO DIE
kdy: 25. ledna – 007, Strahov, Praha
cena vstupenky: 200 Kč + poplatky / 250 Kč na místě
proč: Podobně jako je dlouhý název této formace, je také vysoký počet členů. Je tak trochu obtížné si kompletní sestavu představit ve strahovském klubu, kde si kolikrát ani bubeník za bicími nestoupne. Na druhou stranu se z večera může stát velká party, na kterou bychom mohli vzpomínat dlouhou dobu. V hudbě této americké skupiny se mísí trčitá výpravnost, zároveň se nebojí být v obrazu velkoleposti a vážnosti skromní a intimní. Se svou poslední deskou Harmlessness zaujali nejeden blog zabývající se alternativním rockem. Po sérii EP, několika splitech a debutu Whenever, If Ever se navíc dokázali dostat pod vydavatelství Epitaph, kde vydávají i kapely jako The Offspring nebo Architects.

 

THE PAPER KITES
kdy: 26. ledna – Rock Café, Praha
cena vstupenky: 390 Kč
proč: S moderní podobou folku si získali The Paper Kites příznivce již s prvními EP Young North a Woodland. Další fanoušci se přidali po předskakování City And Colour nebo Bombay Bicycle Club. Skupina se seznámila již během studií na střední a společně začali hrát před více jak pěti lety. S prvním singlem Bloom se sice začali prosazovat, avšak za hranice Austrálie a Nového Zélandu se nedostali. To už dnes neplatí. Australané se v rámci aktuálního turné, které je zároveň jejich první regulérní návštěvou Evropy, poprvé představí také v České republice. A přestože jejich novinka twelvefour vznikala mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní, ospalá nálada na koncertu vládnout jistě nebude.

 

COM TRUISE
kdy: 26. ledna – MeetFactory, Praha
cena vstupenky: od 350 Kč / 450 Kč na místě
proč: Nejnovější vydání Bohemian Like You přiveze do MeetFactory Coma Truise. Ten se v klubu naposledy představil těsně před vydáním své desky In Decay a jelikož novinka je na spadnutí, zavítá k nám hudebník znovu. V mezidobí stihl Com zremixovat několik skladeb včetně Awake od Tycha nebo Stand Still od Flight Facilities. Podílel se mimo jiné na produkci skladby od Little Boots a u Ghostly International vydal Wave 1 EP. Futuristická hudba, pro jejíž estetiku ale používá Com Truise zvuků starých syntetizátorů a počítačových her, má mnoho lidí slabost. Jejich naivita a tajemnost zároveň může posloužit jako vhodný doplněk ke starým záběrům z vašich VHS kazet stejně dobře jako k uvolněné party, u níž je rodičovský šatník výhodou podobně jako gameboy schovaný v kapse kabátu.

 

JÚNIÚS MEYVANT
kdy: 28. ledna – Royal, Praha
cena vstupenky: 190 Kč
proč: Tento talentovaný islandský zpěvák má venku zatím pouze vloni vydané debutové EP. Do Prahy ale přiveze více než jen tuto nahrávku. Pokud čekáte, že Unnar Gísli Sigurmundsson, jak zní hudebníkovo civilní jméno, je dalším z řady "ukňouránků" severského ostrova, mýlíte se. Meyvantova hudba naopak více zapadá do amerického neosoulového prostředí. A vychutnáte si ji v útulném klubu stejně jako v prosluněném hollywoodském filmu, který by mohla doprovázet. Velký potenciál má v tomto ohledu pro koncerty příliš neokoukaný prostor na Vinohradské třídě, který se stal po obnovení domovem kabaretu. Pokud si tedy budete chtít užít vystoupení ve stylovém obleku či obuvi na vysokém podpatku, marně budete hledat příhodnější prostředí. Neprošvihněte tuto vycházející hvězdu, než bude pozdě.

FRED V & GRAFIX
kdy: 29. ledna - Roxy, Praha
cena vstupenky: 250 Kč
proč: Na konci ledna poctí Prahu svým vystoupením mladá krev z Hospital Records. Přijíždí dvojice talentovaných hudebníků a producentů Fred V & Grafix, kteří přivezou svou typickou směs liquidu a melodického až euforického drum&bassu. V 25 letech mají sebou už úctyhodné úspěchy. Oceňované album Recognise (2014), desítky singlů včetně notoricky známé letní hitovky Major Happy nebo euforického tracku Games People Play. A také remixy pro producenty jako Sub Focus, Netsky nebo kapelu Rudimental.Oblíbenou dvojici doplní 21letý kanadský talent Bensley a za mikrofonem MC Dynamite. 

ELECTRO SWING REVOLUTION VOL. 5 + PRAGUE OPEN MIC
kdy: 29. ledna / 4. února - La Loca, Praha
cena vstupenky: 99 Kč v předprodeji / 150 Kč na místě
proč: Oblíbený electro swing rozvlní i pražský klub La Loca! Stále vyhledávanější žánr budou reprezentovat Mackie Messer, Billy Hopp i James Wing. Začíná se úderem deváté a protančeny určitě budou nejedny střevíce. Už o pár dní později proběhne na stejném místě Prague Open Mic @ La Loca hosted by Beego Shea. Bude to historicky první open mic v tomto klubu. Přijďte si užít nesmrtelnou klasiku v podání charismatické zpěvačky Beego Shea a jejich hostů - aspirujících muzikantů pražské hudební scény. Navíc si s přáteli můžete osvědčit svou znalost v hudebním kvízu. Vítáni jsou i nadaní zpěváci z řad obecenstva. 

 

JEREMIH
kdy: 31. ledna – Roxy, Praha
cena vstupenky: 570 Kč
proč: Jedním z interpretů, kteří se poměrně často objevovali v žebříčcích pro rok 2015, byl také Jeremih. Ten loni představil desku Late Nights, jejíž recenzi pro Pitchfork Meaghan Garvey ukončuje slovy: "...Jeremih vás donutí vše ostatní vykřiknout, abyste ho slyšeli šeptat do vašeho ucha. Čekání se vyplatilo." Jeho předešlá deska totiž vyšla před pěti lety. Na druhou stranu již na letošek má zpěvák naplánované pokračování svého posledního alba. Je tedy dost možné, že mladá hvězda Def Jam vydavatelství ještě poroste, stejně jako počet nominací a výher prestižních ocenění. Jeremih se u nás objeví vůbec poprvé, jeho návštěva dokazuje, že o hip hipové a r'n'b akce je u nás zájem.

 

YUNG
kdy: 3. února – 007, Strahov, Praha
cena vstupenky: 200 Kč s rezervací / 250 Kč na místě
proč: Love Fast Die Yung se jmenuje aktuální evropské turné, s nímž přijede začínající dánská kapela také do Prahy. První nahrávky vznikaly v ložnici Yunga Shorda v druhé polovině roku 2013. O dva roky později se dostali k regulérnímu vydavatelství a pod hlavičkou Tough Love Records vydali dvanáctipalec Alter a sedmipalec Blanket b/w Burning Bodies. Zatím poslední EP se jim podařilo na americký trh dokonce dostat prostřednictvím Fat Possum Records. To je nezávislé vydavatelstí, kde se mihli například The Black Keys či Al Green a dnes vítá nadějné interprety jako Youth Lagoon či The Fat White Family, kteří udělali na poslední Pohodě neskutečnou show. A podle energie, která je cítit z nahrávek Yung, by mohla podobná atmosféra vzniknout také 3. února na Sedmičce.

 

FREDERIC ROBINSON & KORDZ
kdy: 4. února – Cross Club, Praha
cena vstupenky: 200 Kč
proč: Frederic Robinson je talent. Poprvé se u nás objevil v rámci festivalu Spectaculare, kdy vystupoval před Jonem Hopkinsem, hlavní hvězdou prvního ročníku. Nyní se vrací na stejnou akci, namísto Paláce Akropolis však vystoupí v Cross Clubu a s sebou přiveze hudebníka Kordze. Spolu nedávno uveřejnili pár nahrávek a chystali se na vystoupení. Na rozdíl od svých kolegů má dvojice v plánu hrát hodně živě a s analogovými syntetizátory. Že je Frederic zručným hráčem, dokázal minule při svém setu, kdy využíval kromě počítače také Wii remote, kalimbu nebo housle. Navíc hudba nikdy nenudila a bylo těžké předvídat, co bude následovat. A podle ukázek z kanálů umělců se máme na co těšit i tentokrát. Pokud vás zajímá více z programu Spectaculare, navštivte oficiální stránky festivalu.

 

TWENTY ONE PILOTS
kdy: 5. února – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Ani dva měsíce nepotřebovali Američani twenty one pilots, aby svou první návštěvu v České republice vyprodali. Není se čemu divit. Dvojice sbírá zhlédnutí a poslechy skladeb po miliónech. Stressed Out, Tear In My Heart nebo Car Radio. Všechny hity znají bez nadsázky milióny fanoušků, zaplnit sál o kapacitě zhruba tisíce lidí tak nebyl pro skupinu problém. Celá senzace začala nabírat jasných kontur v druhé polovině roku 2014, kdy odjela dvojice velké festivaly a dostala se na své první světové turné. O rok později s albem Blurryface už pronikla kapela se svým tzv. schizofrenním popem i tam, kam doposud nedosahovala, a vysloužila si několik nominací na uznávaných Alternative Press Music Awards.

HITPARÁDY (28.): Barbora Poláková už je v Česku druhá nejprodávanější. Hned za Adele

KOLLEKTIV TURMSTRASSE
kdy: 5. února – Roxy, Praha
cena vstupenky: od 300 Kč v předprodeji / 400 Kč na místě
proč: Před rokem oslavoval na velkém mejdanu DJ Tráva v Roxy své padesáté narozeniny. O rok silnější se nyní vrací na stejné pódium, aby společně s Ristem podpořili vystoupení ustáleného německého dua Kollektiv Turmstrasse. Cristian a Nico hrají velmi působivou formu deep houseu a minimalu, s níž už přes patnáct let formují zvuk tanečního Německa. Jeden z jejich aktuálních tracků se nazývá Sorry I'm Late a svým zvukem skvěle zapadá do produkce Diynamic. Jak prohlásil sám Solomun, byla to jen otázka času, kdy se přidají pod jeho label. Společní přátelé, zájmy a podobné vnímání světa a hudby je zkrátka muselo spojit. Jak se zdá, v Roxy mají novou nejoblíbenější značku, i tentokrát nezbude v klubu příliš volného místa.

 

ECSTASY OF SAINT THERESA
kdy: 6. února – Divadlo Archa, Praha
cena vstupenky: momentálně vyprodáno
proč: Radio 1 patří k historii vývoje mediálního prostoru České republiky. Před pětadcaveti lety začalo vysílání v prostoru pod bývalým Stalinovým pomníkem na pražské Letné. Ačkoliv samotný monumentální pomník nevydržel ani deset let, Radio 1 vysílá dodnes. Na klasickém rádiu ho sice naladíte pouze v Praze a okolí, díky své svérázné dramaturgii se ale stále těší slušné oblibě. Zájem projevili lidé také o vystoupení, které se v rámci oslav chystá na začátek února. Vstupenky na Ecstasy Of Saint Theresa, kterým právě před čtvrtstoletím vyšlo debutové EP, byly ještě před Vánocemi pryč. Na pódiu se objeví formace po více jak pěti letech a doprovod jim budou dělat Manon Meurt, reprezentující mladou tuzemskou scénu. Tohle bude asi příjemný večer.

CHE SUDAKA
kdy: 7. února
cena vstupenky: 320 Kč v předprodeji / 380 Kč na místě
proč: Barcelonská kapela Che Sudaka je považována za vlajkovou loď žánru mestizo music. Kdekoliv se dva argentinští bratři Leo a Kachafaz společně s kolumbijskými kámoši Cheko a Jotou objeví, jejich fůze cumbia, ska a punku garantuje rozjetou párty až do rána! Expresivní sociokritické texty Che Sudaka odstraňují ideologické nebo psychologické hranice a snaží se bránit lidskou koexistenci proti politickému a mediálnímu tlaku. Dřívější ilegální imigranti z barcelonských ulic mají za sebou festivalová vystoupení ve čtyřiceti různých zemích a odehráli více jako 1 500 koncertů po celém světě.

OG MACO
kdy: 7. února – Futurum Music Bar, Praha
cena vstupenky: 350 Kč
proč: Z Atlanty pochází Outkast, CeeLo Green, T.I. nebo Ludacris. Z mladých interpretů můžeme zmínit Migos, IloveMakonnen nebo právě OG Maco. Ten se začal prosazovat teprve předloni, kdy vydal úspěšný singl U Guessed It. Do té doby vydal pod jménem Maco Mattox pouze několik mixtapeů. Pak ovšem přišly další pecky jako FUCKEMX3 nebo Doctor Pepper, kterou zprodukoval Diplo pro zpěvačku CL. Pod nezávislým labelem Quality Control by měl letos vydat své plnohodnotné debutové album Children Of The Rage. Do Prahy přijede teprve jako nadějná, vycházející hvězda. Podobný názor sdílí i redaktor Radia Wave Miloš Hroch, jenž doporučuje OGho vedle Vica Mensy a Tink v roce 2016 sledovat.

Ondřej Bambas, Josef Martínek

 

zavřít