Ben Harper

Vydáno 02.09.1996 | autor: Dominik Pavliš

Celým jménem Benjamin Chase Harper se narodil 28. října 1969 ve městě Claremont v Kalifornii. Tento americký zpěvák, písničkář a kytarista je dvojnásobným držitelem hudební ceny Grammy. Jako kytarista je znám především díky kytarové technice tzv. slide kytary.

Hře na kytaru se věnuje už od svého dětství, kdy se na ní začal učit ve svém rodném Claremontu. V roce 1994 nahrál svou debutovou desku s názvem Welcome to the Cruel World. Když byl na začátku své kariéry, více pozornosti se mu dostávalo po Evropě než ve Spojených státech a ještě předtím, než se stal všeobecně respektovaným ve své rodné zemi, byl hvězdou ve Francii, Nizozemí a Německu. Právě v těchto zemích odehrál spousty festivalů a často zde byl vítán. V roce 2003 ho francouzská odnož časopisu Rolling Stone označila jako hudební osobnost roku.

Mimo koncertování se Harper také účastnil různých charitativních akcí. V říjnu 2004 se podílel na albu For the Lady, které bylo věnováno lidem v Barmě a Aun Schan Su Ťij – v té době uvězněné laureátce Nobelovy ceny míru. O 3 roky později přispěl svou coververzí písně Johna Lennona Beautiful Boy na charitativním CD Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur, které upozorňovalo na krizi v súdánském Darfúru.

Od roku 1992 do dnešního dne vydal celkem 16 alb, z čehož poslední z roku 2016 nese název Call It What It Is.

 

Diskografie:

Pleasure and Pain (1992) Welcome to the Cruel World (1994)
Fight for Your Mind (1995)
The Will to Live (1997)
Burn to Shine (1999)
Live From Mars (2001)
Diamonds on the Inside (2003)
There Will Be a Light (s Blind Boys of Alabama) (2004)
Live at the Apollo (s Blind Boys of Alabama) (2005)
Both Sides of the Gun (2006)
Lifeline (2007)
White Lies for Dark Times (2009)
Give Till It's Gone (2011)
Get Up! (2013)
Childhood Home (2014)
Call It What It Is (2016)

 

zavřít