One Way Mirror potřebují hluk

Vydáno 24.06.2009 | autor: redakce

Přečtěte si rozhovor s Guillaume Bideauem, frontmanem One Way Mirror, kteří vystoupí 4. července na Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí. Ukázku z jejich tvorby najdete na CD Festivaly u REPORTU 7-8/09.

One Way Mirror potřebují hluk One Way Mirror potřebují hluk

Ahoj Guillaume, jak se pořád máš? Co v poslední době děláš? Pracuješ na nějaké nové muzice?
Ahoj! Dá se říct, že se mám zatraceně dobře, díky. V poslední době mě nejvíc zaměstnává nová deska Mnemic, pak Boy Damon T (rock/funk/hip hopová kapela) a taky práce na mixu nové desky Manu Livertouta, což je známý francouzský kytarový mág. Tenhle výraz nesnáším: kytarový mág! Zní to fakt strašně. Taky jsem začal pracovat na sólové desce, kterou bych rád vydal někdy v příštím roce. Je s tím hromada práce, ale baví mě to. Nová deska Mnemic by měla vyjít v lednu.

Zpíváš v Mnemic, One Way Mirror, Boy Damon T…. Všechny tyto projekty jsou dost kvalitní a docela náročné záležitosti. Myslíš, že je vůbec reálné, věnovat se všem na 100%?
Snažím se, aby to možný bylo. Někdy to je strašnej zmatek a dostávám se do neskutečně stresujících situací, ale pomalu si na to zvykám. Člověk si musí všechno umět správně zorganizovat, ale i když umíš dobře plánovat je dost často extrémně těžký všechno propojit tak, aby to fungovalo. A navíc se podílím do značné míry na producentské práci pro všechny moje kapely a to zabere další spoustu času... ale život je krátký!


Co rád posloucháš? S jakými kapelami bys rád vyrazil na turné?
V poslední době hodně rád poslouchám Killswitch Engage, Pain, Panteru, britskou pop music, Filter, taky acid jazz se dobře poslouchá, starý Alice in Chains, Deftones, Depeche Mode, Type O Negative, Soilwork a One Way Mirror samozřejmě … Ale moje vůbec nejoblíbenější kapely, ty, co mě formovaly jako muzikanta jsou Rage Against the Machine, Pantera, Guns´N´Roses a Midnight Oil.
Co se týká kapel, se kterýma bych rád vyjel na turné… v tomhle jsem měl docela štěstí. Jeli jsme turné s Deftones a nedávno s Metallicou takže si rozhodně nemůžu stěžovat. No a rád bych jel právě s Killswitch Engage a taky s Nine Inch Nails.

A co takhle česká kapela? Znáš vůbec nějakou?
Bohužel moc ne… Samozřejmě jsem jich pár viděl, když jsme hráli v Česku, ale názvy už si nepamatuju.

One Way Mirror mají nového basáka… Proč tahle personální změna?
Loic (baskytarista Scarve a náš bývalý) musel odejít z rodinných důvodů. Dost jsme koncertovali a výjezdy na turné začaly být pro něj problém. Takže jsme vzali Perdiho, baskytaristu Lyzanxie, na jeden koncert a zjistili jsme, že k One Way Mirror perfektně sedí. Na pódiu vypadá skvěle, je výbornej muzikant, dobře hraje, je podobnej blázen jako my a uspokojí ho láhev čehokoli.

Kterou skladbu z první a zatím jediné desky One Way Mirror máš nejraději?
To se nedá takhle říct, protože jsem je všechny skládal, ale As You Are Now je jedna z nejoblíbenějších. Jednoduchá, tvrdá a chytlavá! Taky mám hodně rád Destination Device, Deprived of Connection, Empty Spaces a Keeping Me Away. Samozřejmě to neznamená, že nemám rád ty ostatní, ale průběžně se to mění. S One Way Mirror jsme jednoduše složili hudbu, kterou máme rádi a kterou jsme chtěli poslouchat. Zřejmě se nám to povedlo. Pořád si tu desku dokážeme doma pustit a poslechnout.


Jsi producent, zpěvák, muzikant, fotograf… Máš vůbec někdy aspoň trochu volného času? Jak odpočíváš? Jak trávíš volný čas, pokud se náhodou stane, že máš volný den?
Hlavně nejsem profesionální fotograf. Focení mi pomáhá na chvíli vypnout a myslet na něco jinýho než neustále jen na hudbu. Ale musím přiznat, že hudba a fotografování jdou obvykle ruku v ruce. Fotím kapely, lidi na koncertech a kolem muziky. Miluju vaření, party, jezdím na kole, sleduju zprávy v televizi, hraju GTA IV nebo San Andreas, ale nesnáším videohry. Je to strašná ztráta času. Rád spím, ale nemám vůbec rád ten čas před usnutím. Neustále potřebuju kolem sebe hluk. V tichu se necítím dobře. Dokonce jsem si vysamploval zvuk sušičky a na noc si ho pouštím přes mobil nebo notebook. Teď si musíš myslet, že jsem asi pěknej magor, co?!

Pokud vím, už jsi byl dvakrát v Česku. Pamatuješ si místní fanoušky? Měl jsi třeba čas projít se po Praze?
Musím tě opravit. V České Republice už jsem byl s kapelou asi šestkrát nebo sedmkrát. Moc rád tady hraju, protože lidi jsou strašně přátelští. Vždycky se do Čech moc těším. No a samozřejmě… taky máte krásný holky. Vždycky jsme u vás měli pořádnej kotel – ať už to bylo se Scarve, Mnemic nebo One Way Mirror. Party time! A miluju Prahu! Opravdu… Je to nádherný město. V Praze jsem slavil posledního Silvestra takže jsem tam strávil asi čtyři dny a bylo to úžasný! Jsou tři evropský města, který mám nejraději: Paříž, Praha a Řím.

Co tě čeká a nemine v nejbližší budoucnosti?
Studio s Mnemic, koncerty s One Way Mirror a Boy Damon T, taky bych měl začít skládat nový věci pro One Way Mirror a na sólovou desku. A obrovská grilovačka dnes večer!

Je nějaké tajemství, které prozradíš českým fanouškům?
Je mi 75 a poslouchám Oasis! Už brzo se těším na viděnou. Díky za rozhovor.

zdroj: Basinfirefest
zavřít