Veletrh Muzika opět ovládly kytary

Vydáno 17.09.2009 | autor: redakce

Přečtěte si reportáž z dvanáctého ročníku veletrhu Muzika, který hostil jako již tradičně Průmyslový palác na pražském Výstavišti.

Veletrh Muzika opět ovládly kytary Veletrh Muzika opět ovládly kytary

MUZIKA

12. MEZINÁRODNÍ HUDEBNÍ VELETRH

Dobrá hudba vyžaduje kvalitní nástroje.

Všichni muzikanti si již navykli navštěvovat každoročně v půlce září pražské Výstaviště v Holešovicích. Možnost vyzkoušet si zde nejzajímavější novinky ze světa hudebních nástrojů a audio techniky se jim naskytla již po dvanácté.
Ač byla akce pojata komorněji než obvykle, celková náplň na bohatosti neutrpěla. Vystavovatelé tentokrát obývali pouze pravé křídlo budovy a své produkty nabízeli v šestatřiceti stáncích.


Sousední velký sál hostil Music Jam Main Stage, kde předváděly amatérské i profesionální kapely (např. Martin Vajgl Trio, Duende nebo Krucipüsk) v praxi nové ozvučovací systémy. Dvě seminární místnosti pak přinesly přes čtyřicet prezentací nástrojů a hudebního software či odborné přednášky o hráčských technikách nebo hudebně-teoretických tématech.



KLAVÍR JAKO OPRAVDOVÝ

Pravděpodobně kvůli ekonomické krizi řada známých značek, například Yamaha nebo tuzemský Petrof, chyběla. Největší prostor dostaly jako tradičně kytary, kytarové aparáty a klávesy.
Zejména na novinky firmy Roland se stála fronta. Jejich průlomové digitální V-Piano (nepracující se samply, ale simulující akustické vlastnosti každé části skutečného klavíru zvlášť) je zvukově k nerozeznání od skutečného dřevěného klavíru a to včetně pocitu z klaviatury, který obvykle nebývá zcela věrný. Rovněž klávesy na krk AX-Synth, produkt, který nemá na trhu obdobu, si získaly řadu příznivců.


Světový trend v používání virtuálních nástrojů uložených na disku počítače u nás nemá tolik zastánců jako v cizině a tudíž se tomuto fenoménu věnovalo minimum firem. Akustické instrumenty – klavíry, kytary či dechy – nebyly zastoupeny vůbec. Na druhé straně je nedílnou součástí veletrhu též prezentace světelné techniky či nejrůznějších přístrojů pro DJs, kteří si na své jistě přišli.
Prodeje v poslední době klesly, výrobci jsou v propagaci svých produktů skromnější a na letošním veletrhu Muzika to bylo znát. O budoucnost nové a kvalitní hudby se však bát nemusíme.

text Jan Mazura, foto Petr Flíček

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít