Bratři Bloomovi: pokus o smích

Vydáno 22.09.2009 | autor: redakce

Rachel Weisz a Adrien Brody jsou hlavním tahákem nové komedie Bratři Bloomovi, která vstupuje do českých kin 15. října. V recenzi Davida Řeháka se dozvíte, jestli se v sále budete bavit, nebo okusovat nehty nudou.

Bratři Bloomovi: pokus o smích Bratři Bloomovi: pokus o smích

BRATŘI BLOOMOVI
AMBICIÓZNÍ POKUS O SMÍCH

Nedotažená taškařice o vykutálených bratrech a šílených ženách.

Bratři Bloomovi
mají určitě originální námět, záměr a režijní koncepci. Nadto je film sjednocen vkusnými výtvarnými předěly a brilantně obsazen. Sem tam je ve scénáři obraz a gag tak vtipný, že se nelze nesmát. Avšak…
Sled někdy více, jindy méně nápaditých obrazů o dvou bratrech živících se velmi promyšlenými podvody, je poslepován bez citu pro tempo a pro žánr. Možná, že to zní banálně, ale je to základní kámen úrazu, který shazuje ambiciózní snímek s originálním námětem do hlubin průměru, ne-li níže. Akční napínavá komedie se mění ve velmi kýčovitou romanci.


Hra s neočekávanými zvraty se proměňuje ve velmi očekávatelnou frašku, která se neumí oprostit od hollywoodského kánonu šťastného konce a vykoupení všech figur. Poetická koláž vedlejších postav, jako je nemluvná Japonka, jež nachází zalíbení v trhavinách, nebo strašidelný pirát slibující bratrům pomstu, nepůsobí ve filmu ani tak šíleně nebo pohádkově, jak měla, ale lacině, jako nezdařilý pokus exoticky okořenit scénář civilní komedie. Co na tom zmůže sympatický Adrien Brody, jako mladší z bratrů, jenž si myslí, že je vlečen starším géniem? Co na tom zmůže Rachel Weisz, která se naučila kvůli roli prý hrát na piáno a dělat všelijaké skopičiny, aby naplnila obraz znuděné a excentrické milionářky? Nezmohou nic.



Na konci se do sebe jejich postavy musí zamilovat a vtisknout si polibek. Během konspiračních her bratří Bloomových, kteří mají každý svůj tah geniálně promyšlený a nebojí se zahrávat si se smrtí, spatříme různá místa globu, mezi nimiž nechybí ani matička Praha. Na Pražském hradě dokonce vybuchne bomba! Jestli však tato pohlednice z domova postačí k návštěvě kina, si nejsem jist. Co však s jistotou tvrdit mohu, je, že pravidlo o prvních deseti minutách, z nichž lze soudit celý film, bylo po zásluze porušeno. Dle první desetiminutovky jsou Bratři Bloomovi totiž skvělou komedií, zbytek je bohužel rozpačitý.

4/7

Daniel Řehák



BRATŘI BLOOMOVI
BROTHERS BLOOM, THE
USA 2008

Distribuce Palace Pictures
Režie Rian Johnson
Hrají Rachel Weisz, Adrien Brody, Mark Ruffalo, Rinko Kikuchi

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít