Iva Bittová zahájila Struny podzimu

Vydáno 29.09.2009 | autor: redakce

Přečtěte si reportáž Jana Jaroše ze společného koncertu Ivy Bittové a Pražské komorní filharmonie, který se odehrál 22. září ve Stavovském divadle.

Iva Bittová zahájila Struny podzimu Iva Bittová zahájila Struny podzimu

Stavovské divadlo bylo svědkem zahájení 14. ročníku festivalu Struny podzimu. Umělecký ředitel Marek Vrabec k němu pozval Ivu Bittovou spolu s Pražskou komorní filharmonií pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši. Ještě před koncertem samým elegantně „vybruslil“ z technických potíží s promítáním festivalové znělky, takže atmosféra byla dostatečně odlehčena už před úvodními Peřinami ze slavného – už 22 let starého – alba Bittová & Fajt. Aranžmá, o něž se postarali hudebník a právník Petr Ostrouchov (dlouholetý člen skupiny Sto zvířat) a jazzová skladatelka a pianistka Beata Hlavenková, známá mimo jiné spoluprací s Lenkou Dusilovou (Eternal Seekers), zde zachovalo úvodní zvuk budíku.


I v dalších písních mapujících kariéru Ivy Bittové byly provedené úpravy citlivé, spousta smyčců dokázala doplnit či nahradit housle hlavní hvězdy večera, jež se tak mohla koncentrovat na svůj mnohdy originální zpěv. Krátce si zazpíval i kytarista Vladimír Václavek, jeden z pěti hostů Ivy Bittové. Dalšími byli Jaromír Honzák (kontrabas), Miloš Dvořáček (bicí), David Dorůžka (elektrická kytara) a Miroslav Hloucal (trumpeta). V programu byly zastoupeny písně z několika projektů, na nichž se Iva Bittová podílela, chyběl však nějaký song nazpívaný s brněnským Dunajem.


Druhá část koncertu byla o něco kratší a Bittová ji věnovala převážně klasickému repertoáru (Maurice Ravel, Sergej Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Bedřich Smetana) či skladbám svého oblíbence Vladimíra Godára. S tímto slovenským muzikologem před třemi lety vydala pozoruhodné album Mater. Bittová se po přestávce představila už „pouze“ jako zpěvačka s doprovodem Pražské komorní filharmonie. Odměnou za tuto i první část koncertu nemohlo být nic jiného než spokojenost aktérů i obecenstva a dlouhotrvající potlesk.
Struny podzimu trvají až do 20. listopadu, k největším lákadlům koncertů různých žánrů patří slavná zpěvačka Cassandra Wilson (31. října) či argentinské uskupení Astillero Tango (15. listopadu).

text Jan Jaroš, foto Petra Hajská

P. S.: Pokud se na některý koncert Strun podzimu vydáte, nenechte si ujít možnost pomoci Konzervatoři Jana Deyla zakoupením speciální sady čokoládových cédéček; chutnají skvěle!

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít