Xindl X: s upřímností nejdál dojdeš

Vydáno 04.11.2009 | autor: redakce

Přinášíme vám reportáž z koncertu svérázného písničkáře Xindl X, který vystoupil 27. října v brněnském Metro Music Baru.

Xindl X: s upřímností nejdál dojdeš Xindl X: s upřímností nejdál dojdeš

XINDL X
27. 10. METRO MUSIC BAR, BRNO

Texty jeho songů jsou plné narážek na všechno a všechny. Servítky si rozhodně nebere. Pomocí textů ventiluje navenek své vlastní pocity a konzervativnější jedinci by jejich obsah nemuseli vstřebat. Takový je zpěvák a scénárista Ondřej Ládek alias Xindl X. Naživo jsme si jej přišli poslechnout do brněnského Metro Music Baru.

Klub se zaplňuje převážně mládeží a na pódiu probíhají zvukové zkoušky. Uši musí přetrpět několikeré pískání při vzniku zpětné vazby. Do toho své kytary ladí Ondřej a jeho baskytarista Filip Havlíček. Koncert už měl odstartovat. Hlavní aktér vzkazuje fanouškům: "Tak my to nějak poladíme a začnem." Po chvíli se konečně zadaří upravit zvuk a jde se na to. "Nazdar mládeži, tak to asi odpálíme!", vítá se s publikem. Omlouvá se za počáteční problémy se zvukovkou, která byla dle jeho slov asi nejdelší ze všech jeho odehraných koncertů.


Vypaluje první song Cool v plotě a hned sklízí velké ovace publika. Při skladbě Styky se již fanoušci vlní v rytmu. Zpěvák experimentuje s výškami a délkou hlasu a nebojí se improvizace různými doprovodnými zvuky. Propracované texty má stavěny na peprnějších slovech a zmiňuje v nich i známé osobnosti. Mladé publikum to však vítá a za každým takovým slovem odměňuje aktéra potleskem a pískotem. Music Bar je celý zahalen do dýmu, až z toho pálí oči. Fanoušci neustále pobíhají z místa na místo. Najde se jich málo bez cigarety a pivka v ruce.
 
"Ten je teda upřímnej!", komentuje jedna z fanynek Hollywood. Ovace jsou čím dál intenzivnější. "Teď něco veselejšího, o zvířátkách, o mamutech a důležité upozornění! Toto není píseň od skupiny Brontosauři," uvádí Xindl X další skladbu Mamut. Pro zpestření dělá v textech pauzy. U singlu Dysgrafik pražský rapper prozrazuje, že se k němu právě dostřihává videoklip. Další song Chemie má být romantickou písní o lásce. Ovšem v novodobém podání. Z alba Návod ke čtení manuálu znějí další skladby nesoucí se ve stejném textovém duchu. Před písní Čert nás vem si Ondřej vyřizuje mobilem hovor a skladbu Moje malá milá uvádí jako píseň pro všechny zamilované. Do písně Morální sex provokativně vkládá jednu sloku z repertoáru Honzy Nedvěda - "Na dlani jednu z tvých řas". Přítomní reagují, jak jinak, uznalým potleskem i pískotem.


Během zpěvu se skrz dav stěhují nástroje pro vystoupení další kapely Dukla Vozovna. To je znamením, že se blíží konec vystoupení. "Takže nashle", zvolává Xindl X k fanouškům. Ti si však úspěšně vytleskávají další přídavek. V očekávání je hitovka Anděl. Rapper však překvapuje až do konce. Zpívá sice „Anděl“, ale z repertoáru Kelly Family! a poté odchází z pódia. Spouští se šílený povyk fanoušků, kteří vyžadují píseň v jeho originálním podání. Dav neuvěřitelně ječí a tak Ondřej přichází s baskytaristou opět na plac a s výzvou "Musíte mi pomoci, trošku chraptím" spustí pravého Anděla. Mládež paří na maximum a zpívá samostatně jednu sloku. Provokatér konec písně obdivuhodně zrychluje a poté se definitivně loučí.

Pro nás však večer s Xindlem X ještě nekončí a hodláme ho vyzpovídat:

Tvoříte různé protest songy a v textech zmiňujete známé osobnosti. Už přišla nějaká záporná odezva?
Zatím ne. Ale těžko říct zda proto, že si ty osobnosti ze sebe dokážou udělat legraci nebo proto, že se k nim ty písně ještě nedonesly. Stále čekám, až se ta záhada objasní.

Odkud berete inspiraci pro texty písní?
Sex, drogy a rock´n´roll.

Jak nejraději relaxujete?
Sex, drogy a rock´n´roll.

Pseudonym Xindl X je jméno postavy z filmu Woodyho Allena...
Miluju jeho filmy. I když zrovna Hollywood Ending, z něhož jsem svůj pseudonym ukradl, je podle mě zrovna jeho nejslabší kus.



Působíte i jako scénárista. Na jakém dalším filmu/seriálu pracujete nebo máte v plánu pracovat?
S režisérem Jakubem Sommerem a scenáristou Tomášem Holečkem vymýšlíme filmový muzikál, ale zatím jsme na začátku. Teprv píšeme boďák. Režisér Tomáš Řehořek plánuje točit film podle mé divadelní hry Dioptrie růžových brýlí, ale také ještě nic není jisté. A v lednu by měla vyjít kniha, co jsem napsal spolu se slovenskou autorkou Monikou Šimkovičovou, Bruno v Hlavě. Rád bych se vrhnul i do jiných projektů, ale nestíhám, nestíhám, nestíhám…

Jak dlouho jste skládal píseň Anděl?
Čistého času pár hodin…ale v průběhu pár měsíců. Nejdřív refrén…pak jsem na to dlouho nešáhnul…pak první sloku…pak jsem na to zase dlouho nešáhnul…pak druhou sloku… Rád nechávám věci uzrát samy od sebe.

Neměl jste kvůli Andělovi problémy s církví?
Pár lidí si to vysvětlilo jako protikřesťanskou píseň. Zvláštní, mě by tahle interpretace nenapadla. Pro mě to byla prostě píseň o lidech, co zneužívají svou pravomoc. A jestli si to někdo nebo nějaká instituce vysvětlí jako protest proti sobě…že by potrefená husa, co se ozve?

Interpretace Vašich songů je rychlá. Rozmlouváte se nějak před koncertem?
Ano, rozmlouvám si to před každým koncertem. Říkám si: „Ondro, už tam dneska nelez“. Ale stejně si to nikdy nerozmluvím a pokaždé tam znova vylezu.



Hrajete kromě kytary i na další nástroje?
Začínal jsem jako baskytarista a na kytaru přešel až pak. Letos jsem se rozhodl rozšiřovat si obzory, takže jsem si pořídil banjo a ukulele. Na banjo umím zatím dvě písničky a ukulele zatím visí opuštěně na stěně a chytá uku-leleky.

Vaše songy jsou směsicí folku, hip-hopu, jazzu a blues. Co Vás vedlo k takové kombinaci?
Nedokázal jsem si vybrat co hrát. A navíc, nikdy jsem nebyl přítelem stylových čistek. Tak mi přišlo nejjednodušší vybrat ze svých oblíbených stylů to, co mám na nich rád a smíchat to dohromady.

Sledujete Superstar?
Ne. Coby správný televizní tvůrce jsem už skoro rok nezapnul televizi. Už mě nebavily substituční životy.

Jak jste oslavil 30. narozeniny?
Sex, drogy a rock´n´roll.

text Simona Bilíková foto Marián Kábele, archiv
www.BrNovinky.cz

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít