Rammstein v Praze

Vydáno 28.11.2009 | autor: redakce

Rammstein předvedli Praze další díl seriálu "divoká muzika a ještě divočejší pyrotechnické efekty". Jerry Žák se málem spálil.

Rammstein v Praze Rammstein v Praze

RAMMSTEIN

PRAHA, O2 ARÉNA, 25.11.

Kouřová v ohňové zemi,

Berlínští Rammstein se stali postupně kultovní a v Evropě velmi navštěvovanou kapelou. O síle jejich vystoupení se přišla přesvědčit ve středu 25.11. (až příliš) plná O2 Aréna. Na chlapce z východního bloku se dostavily nejrůznější věkové skupiny – drsné partičky, zamilované páry, solitérní divnoslečny, tátové se syny, tátové s mámami a dokonce i nějací boyband-like hoši (!). Publikum bylo živé a moji okolostojící byli vesměs příjemní lidé. Bohužel jich ale bylo příliš a tak jsem vystoupení sledoval dost zdálky. Naštěstí hrála kapela dostatečně nahlas i pro nás u vlezu na plochu.

Hlavní série i dva přídavky naložily publiku většinu písní z nové desky Liebe Is Für Alle Da a dodaly hituchtivým i várku známých skladeb. Zpočátku se šetřilo hlasitostí i efekty, show ale postupně gradovala, zvuk byl stále lepší a ohňů a čmoudu přibývalo. Plamenné vášně šlehaly postupně zespodu, shora, z různých rekvizit –třeba z kýblu zpěváka Tilla Lindemanna, nakonec došlo i na náhubky s plamenomety („Feuer Frei!“) a účelně použité rachejtle a dělobuchy.

Mezi nové vychytávky patřilo Lindemannovo osedlání obřího penisu (skladba “Pussy“), ze kterého prýštila jakási molitanová pěna, či jeho drobná rozmíška s klávesistou ve skladbě „Ich tu dir weh“ (vygradovala zaslouženým ohnivým trestem pomocí zmíněného ohnivého kýblu) anebo regulérní podpálení živého figuranta (bedňák??) plamenometem přímo na pódiu („Benzin“)! Ne nadarmo varovaly plakátky v hale před nebezpečím popálení v prvních řadách. Nejvtipnější se ovšem zdá aktuální výbava pracoviště klávesisty Dr. Flake Lorenze – většinu koncertu prochodil před svými klávesami na pohyblivém pásu ala fitcentrum!

Koncert dle mého splnil to, co od Rammstein čekáte – nekompromisní tvrdý zážitek, dobře zprodukovanou show, kapela oddřela minimálně jednu směnu v kolbence. Žádné velké umění se nekonalo – ale o to koneckonců ani Rammstein nejde, nikdy nešlo a doufejme, že ani nepůjde.

PS: Ani zaboha bych nechtěl být osobou zodpovědnou za požární ochranu v aréně!

text Jerry Žák

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít