Vanessa: stopy krve, sexu a drog

Vydáno 21.12.2009 | autor: redakce

Položku „nejočekávanější comeback roku“ si pro ten letošní můžete v klidu odškrtnout. Ve čtvrtek 17. 12. se totiž uskutečnil dlouho očekávaný návrat legendy tuzemské EBM scény - Vanessy.

Vanessa: stopy krve, sexu a drog Vanessa: stopy krve, sexu a drog

VANESSA
SUPPORT: INSANIA
17.12.2009, KC VLTAVSKÁ, PRAHA

Téměř vyprodaný pražský kulturák Vltavská se díky dekadentní show proměnil v prostor plný krve, ultra-násilí, nevázaných sexuálních orgií a kultu jednoho muže - Sámira Hausera. Pražští modráci a feťáci (tedy ti, kteří za x let bez Vanessy odolali vábení zlaté rány) zažili předčasné Vánoce. Tím nejkrásnějším dárkem se stal návrat jejich idolů z mládí. Bylo to ostatně vidět i na věkovém průměru návštěvníků čtvrtečního koncertu, který byl výhradně 30+. Navíc , kdo neměl na svém těle alespoň dvě kérky, jakoby se na koncert dostavil omylem. Fanoušky neodradilo ani poměrně vysoké vstupné, jež se vyšplhalo téměř k třísetkorunové hranici, všichni totiž byli v očekávání výjimečné a jedinečné události.


Vkládané naděje se naplnily již při úvodní písni Zrcadla. Na vině však nebyl entusiasmus Sámira & spol., nýbrž hlavní jistič, který vypověděl službu. Sámir následně nenechal nikoho na pochybách, že je ztělesněným zlem. Po výpadku aparatury totiž kompletně rozkopal celé perfekcionisticky připravené pódium a do publika vší silou mrštil stojan na mikrofon, kterým rozbil hlavu jednomu z návštěvníků. Po celém incidentu pak utekl z pódia a nastala fáze vyčkávání, co že se ještě semele. Fanoušky uklidňoval nihilistický polobůh Mirek Papež aka Moimir Papalescu, pokud tedy lze jeho přešlapování na místě přisoudit uklidňující charakter.


Dav byl na Vanessu patřičně nadržený a podporu dával najevo sektorovým skandováním: „Ahoj - chcípni!“. Po několika minutách se Sámir ze zákulisí vrátil a s ním se navrátil i zvuk. Koncert pokračoval a publikum se záhy dočkalo vůbec nejvydařenější písně z celého repertoáru Vanessy - Jimmy Jones. Právě starší písně jako ta o ostrovním muži, jež podržel Hitlerovi, nebo Jidáš lze směle označit za nejpůsobivější. Původní hity se dočkaly nových dynamických aranžmá, při kterých se sice vytratila jistá psychedeličnost díla, nevyčerpatelný fond energie přesto zůstal. To samé bohužel nelze říci o materiálu z aktuálního alba Ave Agony. Comebacková deska se objevila na trhu teprve před necelými čtrnácti dny a při živé produkci sice vyloženě nezklamala, přesto zůstala vyjma singlu Ahoj, chcípni! za očekáváním.


Co nefungovalo po hudební stránce, fungovalo po té vizuální. Obří logo uprostřed pódia zakrývalo elektrické křeslo, na plátně se promítalo cyber-porno a vše doprovázely sličné disko tanečnice v korzetech. Světelná show sice byla poněkud předimenzovaná, přesto dotvářela jedinečnost okamžiku. A právě o to Vanesse šlo, navrátit se ve velkém stylu při vystoupení, na které se dlouho nezapomene. Návrat krále byl dokonán.

Setlist: Zrcadla, Jimmy Jones, Mukamba, Den, kdy jsme ztratili koule, Vyvrhel, Fízl na speedu, Ahoj, chcípni!, Tragikomix, Nechtěná magie, Chci zmizet, Jidáš, Primitiv, Spolkni ďábla, Smrad z lidí, Babylon, Flashback, Jedu do pekla, Prokopat se ven, Kolumbie

text Lukáš Benda

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít