Mňága a Žďorp chystá album i turné

Vydáno 21.01.2010 | autor: redakce

Mňága a Žďorp vydává v pátek 12. února nové, v pořadí již jedenácté album. Deska ponese název Takže dobrý a vznikala v produkci Ondřeje Ježka.

Mňága a Žďorp chystá album i turné Mňága a Žďorp chystá album i turné

Nahrávka přichází dva roky po poslední řadovce Na stanici polární a skupina v její společnosti oslaví třiadvacet let na poli české hudební scény. „Už máme desek tolik, kolik je prstů na rukou plus palec od levý nohy… Takže dobrý,“ dodává s úsměvem Petr Fiala. Jednotlivé písně se rodily v uplynulých dvou letech během turné na místech, jako jsou klubové šatny, hotelové pokoje, restaurace, parky, bary nebo koncertní dodávka. „Útržky a kousky po kapsách nalezených papírků s texty, melodiemi a akordy se staly návodem k použití – jízdním řádem a ukazatelem nových směrů,“ přibližuje sběr materiálu frontman kapely.


Stejně jako na předešlých nahrávkách servíruje Mňága na albu Takže dobrý další porci veselého pesimismu. I když odklon od období tvůrčího temna je v rukopisu Petra Fialy znát už na desce Dutý, ale free z roku 2006. Stále tu ale zůstává ta pověstná ironicko-sarkastická linka textů. Písněmi, které se na desce objeví, jsou Třetí tajemství, DJ Loutna, Zrcadlo, Bezdomovská, Fantazie pro němou lyru, Terezka, Den, kdy v Brně hrála Abba, Zloději života, S kufrem a se ženou, Nejlepší vteřina, Maličká velryba a titulní Takže dobrý. Oproti trendům se Mňága opět spolehla na "syrový" zvuk bez počítačových vychytávek a obešla se i bez dnes módního hostování.


Dechové sekce vymyslel a realizoval náš Jirka Tibitanzl sám, já jsem hrál hodně na zkreslenou elektrickou kytarou, nepoužívali jsme žádné virtuální zvuky, Fender Rhodes je Fender Rhodes. Jdeme cestou maximální upřímnosti bez ohledu na následky,“ přibližuje sound desky Petr Fiala. Při příležitosti vydání desky odstartuje Mňága a Žďorp ve čtvrtek 25. února v Ostravě turné. Křtít se bude na každém koncertě šňůry.

Mňága a Žďorp – Takže dobrý turné: 

25. 2. Ostrava (Kulturní dům)
26. 2. Zlín (Masters Of Rock Café)
27. 2. Frýdek-Místek (Hudební klub Stoun)
17. 3. Brno (Lidový dům Musilka)
18. 3. Plzeň (Kulturní dům Šeříkova)
19. 3. Pardubice (Kulturní dům)
20. 3. Hradec Králové (Rockový klub U Cikána)
24. 3. Praha (Lucerna Music Bar)
25. 3. Liberec (Lidové Sady)
26. 3. Karlovy Vary (Husovka)
27. 3. Mariánské Lázně (Hudební klub Na rampě)
31. 3. Olomouc (U-klub)

zdroj: Mňága & Žďorp
zavřít