Feng-yün Song: věřte svému srdci

Vydáno 27.01.2010 | autor: redakce

Nabízíme rozhovor s hlavní iniciátorkou projektu Songfest.cz, který sérií netradičních koncertů oslaví příchod nového lunárního roku, roku Tygra. Hosty koncertů budou Čankišou, Ondřej Smeykal, Dagmar Andrtová-Voňková a mnoho dalších.

Feng-yün Song: věřte svému srdci Feng-yün Song: věřte svému srdci

Jak vznikl nápad slavit příchod nového lunárního roku v Čechách?
Multikultura v Čechách je teprve v zárodku, zejména před devíti lety, kdy jsme pořádali první Hudební oslavu „Rok koně“ v roce 2002 v divadle Archa. Umělci cizího původu žijící v Čechách mají pořád pramálo šancí, aby vystupovali regulérně ve své profesi.

V čem bude nadcházející rok tygra jiný než minulý rok Buvola?
Každý rok v lunárním čínském zvěrokruhu nese jisté poslání. Tygr je symbolem dynamiky a velkého potenciálu. Věřme, že rok tygra nám přinese pozitivní vývoj jak ve společenském tak v osobním životě.


Zabýváte se čínským horoskopem? Doporučíte divákům, kde najít popis svého „zvířete“?
O harmonický vztah mezi člověkem a přírodou jsem se zajímala již od svého mládí od cvičení čchi-kung a tchaj-ťi, až po tradiční kosmologii staré Číny. Při pestré nabídce horoskopu na trhu bych všem doporučila spolehnutí především na svou intuici, na své srdce, ale pozor, nikoliv na emoci.

Co byste doporučila z doprovodného programu?
Čajová degustace Čajového komfortu, thajská masáž, zdravé a přírodní  ochutnávky od restaurace Govindy, lidová ruční práce od babičky z Moravy, vášnivá „Tygří tančírna“ s Djem Kaya...

Jak je koncipován program pro rodiče s dětmi, který bude v Akropoli probíhat odpoledne?
Jde o „harmonii pro děti“. Pestrý program pro děti a rodiny podporuje především rozvoj dětského tvůrčího potenciálu, cestou hry tmelí citovou vazbu rodiny, k tomu jsou například volné kresby, hrátky pro děti s mistryní „jazyka hudby“, paní Danielou Fischerovou, loutkové divadlo „Mechanický cirkus“" nebo pohádkové prožitky ze šamanského stromu s Pavlínou Brzákovou, autorkou čerstvé Pohádky ze Sibiře.


Vy osobně slavíte také evropské Vánoce a Silvestra a jak?
Žiji v Česku již přes dvacet let, mám krásnou českou rodinu a tak slavit české svátky, je to pro mě samozřejmostí, osobitě po česku.

Slibujete tygří dárky ze ZOO Praha do tomboly. Neprozradíte, co to bude?
Zoo Praha, jako partner festivalu Songfest.cz - Rok tygra 2010, štědře poskytne velmi pěkné a praktické dary, jak do tomboly, tak pro lidi ve znamení tygra. Od moderní PC potřeby s tygřím motivem, až po ekologické bioprodukty, jako je kvalitní bavlněné tygří triko...

Kromě vítání nového roku plánujete i nějaké jiné akce v tomto roce?
Pokračuji v rozjetém vzdělávacím a terapeutickém programu „Hlasová autoterapie“, který má velmi pozitivní ohlasy. Připravuji knižní podobu svých seminářů o dýchání, o vlivu dechu na hlas a na lidskou psychiku. Loni jsem měla v Praze premiérový koncert s novým repertoárem „Písně Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a čínské a asijské písně v úpravě českých autorů“. Doufám, že se mi podaří s tímto recitálovým programem dál koncertovat. Pracuji také na novém CD s písněmi pro děti. Některé z nich představím na festivalu Songfest.cz - Roku tygra 2010.


Na akcích pořádaných Vámi založeným občanským sdružením Feng-yün Song o. s. se snažíte o propojování prvků východní a západní kulturní tradice. Jak se Vám to daří? Jak reagují čeští umělci na ty asijské a opačně?
Nejde o propojování, nýbrž o aktivní mezikulturní dialog. Připadám si někdy jako Don Quijote, zápasící s větrným mlýnem, jde to hořce pomalu, ale posunuje se to. Díky spřízněným duším, partnerům a uměleckým osobnostem, s kterými máme společnou vizi, můžeme festival vůbec pořádat. Umělci si prostě rozumějí.
Podle jakých kritérií vybíráte hudebníky a tanečníky do programu Songfestu?
Přejeme si, aby se na pódiu Songfest.cz setkávali umělci přední kvality, jak z tuzemska, tak ze světa, včetně umělců cizího původu žijících v Česku.

Máte pěkné jméno, co znamená slovo „song“ v čínštině? Je to pseudonym nebo Vaše rodné jméno?
Děkuji. „Song" je moje čínské rodné jméno. Jako zpěvačka používám „Song" jako umělecký pseudonym.

Více informací o všech chystaných koncertech naleznete na stránkách www.songfest.cz.

text: Jiří Sedlák foto: www.songfest.cz
zavřít