DonT Stop: punkem proti totalitě

Vydáno 02.02.2010 | autor: PR

Přípravy na natáčení nového filmu režiséra Richarda Řeřichy právě vrcholí. První klapka padne v červnu.

DonT Stop: punkem proti totalitě DonT Stop: punkem proti totalitě

Je vám sedmnáct, něco vás nesnesitelně štve a chcete to dostat ze sebe ven... Pamatujete ten pocit? Nebo jej prožíváte právě teď? Chování teenagerů se v různých dobách příliš neliší, jiné jsou jen způsoby revolty, prosazování generačního práva na svůj vlastní životní styl – co nejvíce odlišný od života rodičů.


Hrdinové filmu DonT Stop, pětice mladíků žijících v Československu roku 1983, ventilují své postoje vůči autoritám, společenským normám, vůči odpovědnosti a povinnostem dospělých, poněkud drsněji - založením punkové kapely.  DonT Stop je prvním celovečerním filmem režiséra Richarda Řeřichy, který je zároveň autorem scénáře.


„Smíšené pocity mého dospívání v době totality první poloviny 80. let ve mně nechaly hlubokou stopu, všechna ta očekávání, zklamání a zoufalá snaha nalézt to „svoje“. V té době nás punk zasáhl jako zjevení, dočasný únik. Jeho důležitost vychází z podstaty, jakým způsobem se vyjadřuje k životu, přímočaře, drze a urážlivě. Někdy s nadsázkou, jindy hrubě a syrově. Díky němu se mohli projevit i začínající hudebníci, bez ohledu na své hráčské schopnosti. V první řadě šlo především o provokaci. Pochopit souvislosti se mi ale podařilo až s odstupem času a s tím vznikla i potřeba se k tomu problému vyjádřit,“ říká Richard Řeřicha.

zdroj: 2Media
zavřít