V březnu začne Festival ProTibet

Vydáno 19.02.2010 | autor: redakce

V březnu proběhne 9. ročník akce Festival ProTibet, a to v Ostravě, Olomouci, Praze, Opavě a Frýdku-Místku. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy fotografií, dokumentární filmy nebo tradiční tibetskou kuchyni.

V březnu začne Festival ProTibet V březnu začne Festival ProTibet

Festival zahájí výstavou fotografií o Tibetu hraběnka Adrienne von Korff-Kerssenbrock. Mezi další významné hosty patří tibetský učenec Geše Nima Özer vyučující na Karlově Univerzitě v Praze, který návštěvníky seznámí s původním tibetským náboženstvím bön. V Olomouci se uskuteční diskusní večer Tibet – malá země ve velké Číně mezi účastníky z různých názorových skupin (zúčastní se tibetolog, zástupce Amnesty International, Tibeťan, obhájce oficiálního čínského přístupu, zástupce ze Strany Přátel Tibetu Parlamentu ČR a další).


Dne 10. března si každoročně připomínáme obsazení Tibetu Čínou. Na programu v různých městech bude malování tibetské vlajky, svíčková vigilie, tibetský večer či koncert pro Tibet. Malování vlajky můžete podpořit svým hlasem ZDE. Milovníci filmu budou mít vzácnou příležitost zhlédnout dokument Poselství Tibeťanů ukazující situaci Tibeťanů v 60. letech 20. století. Mezi další filmové lahůdky patří film Tibet zpívá (USA, 2009), Můj hrdina je Richard Gere (Indie 2007), Dalajlamova renesance (USA, 2009), Dreaming Lhasa (VB, 2005) nebo Přechod přes Himálaj (SRN, 2000) a Na druhé straně Himálaje (SRN, 2006).


Návštěvníci se mohou těšit také na Gastročtení – spojení tibetských pohádek čtených hercem V. Polákem s tibetským občerstvením. V programu nebudou chybět také další výstavy, besedy či meditace pořádané buddhistickým centrem BDC. Program celého Festivalu ProTibet 2010 najdete na webových stránkách www.protibet.org

zdroj: os M.O.S.T.
zavřít