Tasmánský ďábel bluesové kytary

Vydáno 14.03.2010 | autor: PR

Australský bluesman Rob Tognoni zahraje v rámci pražské koncertní série Bluenights v Praze hned dvakrát: 15. a 16. 3. v music baru Kuře v hodinkách v Praze.

Tasmánský ďábel bluesové kytary Tasmánský ďábel bluesové kytary

Tognoni se narodil v Tasmánii a muzikou se zabývá celý svůj život. Jeho styl je kombinací klasického rocku, blues & blues-rocku – on sám svůj styl nazývá „power blues-rock“. Za dobu svojí hudební dráhy natočil už deset úspěšných řadových alb. I ta mu vynesla respekt a pověst velmi ceněného kytaristy svého žánru po celém světě. To nejlepší ze své tvorby přijíždí předvést letos i do České republiky v rámci dalších Prague International Bluenights.

 

 

Rob Tognoni se narodil v roce 1960 a hudbě se věnuje od malička. Přes varhany se dostal ke kytaře, ale začátky nebyly vůbec ideální. I tak na ně vzpomíná rád: „První kytara měla jen čtyři struny, ale já netušil, že je možné koupit náhradní struny, takže jsem bušil do těch čtyřech až z toho byla třístrunná kytara, pak dvoustrunná... Jakmile jsem ušetřil dostatek peněz, koupil jsem si šest strun a snažil se pochytit základní akordy od skupin v televizi“.

 

 

Bluesovějším věcem přišel na chuť až poté, co navštívil koncert AC/DC v Austrálii. Pak začal poslouchat BB Kinga, Jimiho Hendrixe, Johna Mayalla, Muddy Waterse, Tony Joe Whitea… vlivy všech těchto vzorů se odráží na jeho hře dosud.

 

Svoji hudební kariéru ale naplno nastartoval až v roce 1994 poté, co mu s doporučením k holandskému labelu Provogue/Mascot Records pomohl vyhlášený australský slide kytarista Dave Hole. Ten se také stal producentem Tognoniho debutu Stones And Colours, který vyšel v září 1995, a velmi slušný ohlas pro Australana znamenalo také první turné po Evropě, kde je dnes jako doma. Následovala alba Headstrong (1997), Live At The Twilight (1999), Monkeygrinder (2001), Retro Shakin' (2003), Shakin' The Devil's Hand (2005), The Ironyard (2006), Capital Wah (2007), Live At The Blues Garage (2009) a zatím poslední 2010dB (2009).

 

 

Jeho výbušná hra na kytaru a jedinečné písně jsou v současné době srovnatelné s velikány svého žánru. Pravidelně absolvuje desítky koncertů po klubech a festivalech po domovské Austrálii a po Evropě, v začátcích nejprve sólově a nyní s doprovodnou kapelou. Dosud si získal mnoho fanoušků blues-rocku po celém světě. Každé vystoupení Roba Tognoniho s sebou přináší silný zážitek. Nikdy nepolevuje v nasazení, což je patrné i v jeho hudbě.

Rob Tognoni zahraje v rámci pražské koncertní série Bluenights, a to hned dvakrát – 15. a 16.3. 2010 v music baru Kuře v hodinkách.

zdroj: Liver Musi/foto: E. Pech

zavřít