RealBeat přiveze legendu reggae

Vydáno 25.05.2010 | autor: PR

Nejstarší český reggae festival proběhne opět první prázdninový víkend v Žizníkově u České Lípy. Pořadatelé již zveřejnili kompletní program. Co si pro letošní ročník připravili?

RealBeat přiveze legendu reggae RealBeat přiveze legendu reggae

Festival letos nabídne rekordních 5 scén a mnoho vzácných hostů ze zahraničí. Hlavním headlinerem akce je bez debat jamajská legendární skupina Toots & The Maytals, která stojí u kořenů reggae i ska a svým hitem Do the Reggay! dala název celému žánru. Zpěvák a leader této kapely Toots Hibbert je přezdíván jako „jamajský James Brown“ a ve své hudbě již přes 40 let nadčasově propojuje ska a gospel i reggae a rock. Toots byl velkým vzorem mj. pro Boba Marleyho a přímo ovlivnil i muzikanty, jako jsou Eric Clapton nebo Rolling Stones, kteří ve svých začátcích jezdili za inspirací na Jamajku.


Toots Hibbert
má ve své kolekci hudebních cen mj. Grammy za nejlepší reggae album roku 2006, na kterém hostují třeba právě Eric Clapton, Jeff Beck nebo No Doubt. Zároveň ale spolupracoval i s The Roots, Manu Chao nebo německým Gentlemanem. Toots přijede se svou kapelou do České republiky poprvé v rámci velkého evropského turné.



Druhým headlinerem festivalu bude jamajský vokální kvartet T.O.K. se svou kapelou 303Band. T.O.K. jsou čtyři mladí zpěváci, kteří vyrostli v jamajském ghettu, kde sviští kulky a ostrý reggae dancehall, ale zároveň jsou schopní rapovat nebo zazpívat R&B track. O této partě, kterou si hodně oblíbil třeba Shaggy, je známo, že má svůj velmi vysoký level kvality – co zazpívá ve studiu, to dá i naživo. Není proto divu, že už pět let trůní na špičce jako nejpopulárnější boy band Jamajky, což potvrzují miliony fanoušků nejen v Karibiku, ale po celém světě.

Kompletní seznam účinkujících najdete na oficiálních stránkách festivalu www.realbeat.net.
zavřít