Trutnov vzdá hold Wintonovi

Vydáno 06.06.2010 | autor: redakce

Trutnovský festival, který v srpnu láká na Manic Street Preachers, je letos věnován například Nicholasu Wintonovi a čínskému disidentovi Liou Sia-pao.

Trutnov vzdá hold Wintonovi Trutnov vzdá hold Wintonovi

Katolický kněz Jerzy Popieluszko, kterému je - společně se sirem Nicholasem Wintonem, Přemyslem Pitterem a Liou Sia-paem - letošní kultovní Open Air Festival Trutnov 1987-2010 zasvěcen, byl v neděli 6. června ve Varšavě blahoslaven. Jerzyho Popieluszku, polského kněze a aktivního bojovníka proti totalitě, umučila a utopila v říjnu 1984 polská komunistická tajná policie. „Rozhodli jsme se letošní festival věnovat siru Nicholasi Wintonovi, Přemyslu Pitterovi, Jerzy Popieluszkovi a Liou Sia-Paovi proto, že jsou to poslové dobré vůle a bojovníci statečných srdcí. Lidé, kteří se napříč historií nesmířili se zlem, jež je obklopovalo a dodnes nás obklopuje,“ říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet alias Geronimo.


Na festivalu v Trutnově vystoupí od 19. do 22. srpna víc než sto kapel a v jeho rámci se uskuteční i několik Open Air bohoslužeb a debat s představiteli kulturního a politického života souvisejících s letošním věnováním. Festival v Trutnově pravidelně navštěvuje i bývalý prezident Václav Havel, který stál u jeho undergroundových začátků a v roce 2007 byl slavnostně dekorován za festivalového náčelníka.

zdroj: www.festivaltrutnov.cz
zavřít