Znáte kapelu By No Means?

Vydáno 14.07.2010 | autor: PR

Slyšeli jste již o kapele By No Means? Mágové kočkopsů a mistři žabomyší se rozhovořili o letošním 15. výročí, ke kterému natáčejí mimojiné dokument.

Znáte kapelu By No Means? Znáte kapelu By No Means?

Přibližte nám termín Artpop? Mně osobně to spíš evokuje malířský styl než hudbu.

Termín Artpop pochází z doby, kdy kapela neměla bubeníka a experimentovala s modulovanými tanečními rytmy. Značku používáme pořád, ale ve skutečnosti hrajem rockovou fuzi s popem, jazzem, funky, možná i country i worldem. To je věc názoru.

 


Povězte, je pro kapelu tato žánrová různorodost výhodou u fanoušků?
Právě naopak, Češi milují přimočarost a stylovou čistotu. Mají rádi punkové kapely, ska, metal, hard core. Nějak těm kočkopsům a žabomyším nerozumějí. Hrát fuze není dobrá cesta k široké fanouškovské základně. Na rockery jsme příliš měkký, na jazzmany příliš rockový a tak dál.

Jak sami vnímáte velikost vašich fans?
Dneska, po zhroucení prodeje cédéček, se stala jediným měřitelným faktorem „úspěchu“ návštěvnost koncertů a počet fandů na sociálních muzikantských serverech. Z tohoto hlediska jsme naprostými outsidery. Ale tak to má být. Naši fanoušci jsou především sami muzikanti, nebo lidé kteří se s námi ztotožní. Nemáme jich mnoho, ale většinou je to láska na celý život. To dokázali, když nám vyhlasovali postup do semifinále Výtahu na očku.

Jak tedy sami sebe vidíte na hudební scéně?
Jsme taková třešíňka na hudebním dortu. Bez nás by byl ten dort, stejně dobrej a stejně velkej. Ale přece jen tomu dodáváme trochu šmrncu.

Vydali jste videoklip She´s, jak se mu daří a plánujete další klipy?
Vydali jsme ho vloni na Mikuláše, mezi tím prošel hitparádou Alternativy TV, kde skončil na 12. místě. Na Velikonoce ho nasadila do hitparády TV NOE. A v dubnu jsme s ním vyhráli základní kolo soutěže Výtah na Óčku. Pustit si můžete na Fajn rock TV. Ještě bychom ho rádi dostali do Medůzy na ČT. Jinak máme natočený  další klip k protiteroristickému songu Good guy from Leed, který se střihá a měl by vyjít 11. září.

Uvidíme vás v létě na festivalech?

Musíme říci, že nejsme festivalová kapela. Doma jsme v klubech a hospůdkách. Ale jo, máme tam Pod Jedlovou fest, Čtverec v Poustevně, Fryyfest u Frýdlantu a jedná se o koncert s Buty.

Při povídání s vámi jste se mě přiznali, že letos slavíte 15 let. Co připravujete?
Máme roztočenej dokumentární filmu o 15 letech By No Meansu. Připravujeme výroční koncert na polovinu listopadu se spoustou hostů a premiérou dokumentu.
 
Vidím, že se nenudíte, baví vás ještě po takové době ještě hrát?

Čím dál tím víc. Užíváme si zkoušky, jak skládání, tak hraní. Pořád se snažíme šáhnout si co nejvýš, ale po těch letech víme, jak to chodí, a když nejde o život jde o...  Vona taky historie kapely byla dost dynamická, několikrát se měnila sestava i styl hudby, několikrát se začínalo od nuly. A v současné sestavě fungujeme teprve 2 roky. Dalo by se říct, že nám je 15 let, ale i 2 roky.

Vrátím se k dokumentu, jak taková kapela jako vy příjde k dokumentárnímu filmu?
Normálně jsme si ho objednali u našeho dlouholetého kamaráda a  spolupracovníka Radka Michalka. On točil téměř všechny nahrávky kapely, tedy jí dobře zná. Zpracoval scénář, natočil rozhovory a teď, zpracovává podklady a střihá záběry. Vůbec nemáme ponětí jak to bude vypadat, ale doufáme že výborně.

Myslíte, že máte světu co ukázat, a že se dá dokument „udat“ v televizi?

Myslíme, že ano, kapelou prošel američan Heath Dolar, kanaďan Rob Burns, vydali jsme několik nahrávek + 2 oficiální desky. Byli roky kdy se kapele dařilo a kdy byla na dně. Teď záleží na Radkovi jak zajímavě to podá. A jestli se dá takový dokument udat, se teprve uvidí. S prvním klipem jsme také nevěděli, jak se ujme a nakonec to dopadlo dobře.

Zdroj: Territory Music
zavřít