Green Day: punk is dead

Vydáno 17.07.2010 | autor: redakce

„Dneska večer se dočkáte největší show celého 21 Century Breakdown turné“, sliboval hlasitě do mikrofonu Billie Joe Armstrong hned na začátku tříhodinového vystoupení. Následný rošťácký smích věrohodnost toho výroku tak trochu vyvrátil.

Green Day: punk is dead Green Day: punk is dead

GREEN DAY
29.6. Výstaviště, Praha

Faktem je, že se Česká republika opravdu dočkala největšího počtu odehraných songů evropské části letošního turné. Jediný Manchester jich měl jako Praha 39, ve většině evropských měst (Mnichov, Paříž, Helsinki, Oslo, Hannover) jich kalifornské trio zahrálo „jen“ kolem třicítky. A že velké to v Praze opravdu bylo.

 

 

Vezmeme to ale pěkně od začátku. Na open-air koncertu pořadatelé očekávali 14 000 návštěvníků a těm několika nedočkavým, kteří si chtěli zajistit dobrá místa a čekali na příchod jedné z nejpopulárnějších kapel současnosti několik hodin, nebylo v tom neúnosném horku zdánlivě co závidět. Časový harmonogram se ale posunul dopředu, místo 16:00 začali vpouštět už o půl hodiny dříve a kdo přišel v 19:30 (kdy měl být oficiální začátek) s přáním vidět předskokany, měl smůlu. Tuzemská parta The Pooh i čtveřice z Kanady Billy Talent už měli odehráno.

 

Talenti si i přes neúprosné vedro nejspíš nechtěli kazit image a rozjeli to oblečeni v černém, až frontmanovi Benovi Kowalewiczovi zčervenala hlava. Přesto bylo vidět, že hráli naplno a mezi svými starými a novějšími hity (Devil in a midnight mass, Fallen Leaves, Devil On My Shoulder) vyznali lásku k českému pivu a respekt k našemu letošnímu hokejovému úspěchu. Po posledním songu Red Flag, kdy fanoušci jako obvykle vybalili červené vlajky a Výstaviště se teprve začalo pořádně plnit, Billy Talent ve stylu „v nejlepším se má skončit“ uvolnili na pódiu místo pro své idoly.

 

 

Green Day na sebe nenechali dlouho čekat. Už krátce po půl osmé přiběhli a nebyli k zastavení až do desáté hodiny, kdy je ta únava přece jen trochu přepadla a koncert pro muzikanty pokračoval punkersky vleže. Z jejich repertoáru bylo slyšet snad všechno, co se čekalo, chvílemi za doprovodu saxofonu, akordeonu nebo harmoniky, přičemž největší ohlas měly pecky z předminulého alba American Idiot. Starší kousky z 90. let, například z desek Dookie, Insomniac a Nimrod emoděti prostě neznají.  Aby si ale přesto měli všichni po celý večer co pobroukávat, zařadila trojice do svého programu spoustu coververzí, jako třeba od Beatles, Black Sabath nebo Rolling Stones.

 

Několik fanoušků dostalo možnost během večera vyskočit na pódium a posléze z něj zas seskočit, což v případě jednoho mladíka, který to vzal nohama napřed, muselo mít špatné následky pro diváky v prvních řadách. Údajně tekla i krev. Dalších pár šťastných si na stagi se skupinou zazpívalo, zahrálo na jejich nástroje nebo dostalo objetí, polibek, popřípadě dokonce kytaru. Na zbytek obecenstva Billie Joe aspoň střílel trička, toaleťák a vodu z hadice. Fenomenální byla i pyrotechnika dokonale sladěná s hudbou a děním na obrazovce, která chvílemi divákům doslova brala dech.

Obvyklý trapas, že umělec, který je delší dobu na turné, si splete místo, kde vystupuje, nebo pozdraví ve špatném jazyce, se v tomhle případě stát nemohl. Kluci to měli dokonale připravené, BJ si připravil pár českých slov, proběhl se po scéně s národní vlajkou a nakonec zářil na gigantické LED stěně název kapely v barvách naší trikolory.

 

Armstrong a jeho kolegové během pražského koncertu dokázali hlavně vytrvalost, i když všeho moc taky škodí, říkali si ke konci nejspíš zívající jedinci v posledních řadách. Vytknout se jim určitě nedá propracovanost celého jejich barevného mejdanu. Hudebně je ale v případě Green Day punk už opravdu dead.

 

Celý fotoreport najdete zde.

text Tereza Horáková foto Petr Tibi
5

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít