Bad Religion: ikony se vrací do Čech

Vydáno 02.08.2010 | autor: PR

V pražském Lucerna Music Baru vystoupí 18. srpna jedna z nejvýznamnějších kapel punkrockové historie. Do hlavního města totiž přijedou zahrát matadoři Bad Religion.

Bad Religion: ikony se vrací do Čech Bad Religion: ikony se vrací do Čech

Vůdčí osobností kapely a iniciátorem jejího založení v Los Angeles na přelomu let 1979 a 1980 je šestačtyřicetiletý zpěvák a téměř výhradní autor hudby i textů, punk-rocker a zároveň profesor paleontologie Greg Graffin. Inspirován punkovými pionýry jako The Germs, Ramones, The Adolescents nebo Black Flag dokázal Graffin svým specifickým smyslem pro rockovou agresivitu a popovou melodiku a kombinací poetiky a angažovanosti ve svých textech vytvořit ikonu punk-rocku.


Jejími dalšími členy jsou baskytarista Jay Bentley, který působí v kapele 27 let, kytaristé Greg Hetson (v kapele 25 let), Brett Gurewitz (22 let) a Brian Baker (15 let) a služebně i věkem nejmladší bubeník Brooks Wackerman, který si kroutí u Bad Religion svůj "teprve" devátý rok. Zejména v letech 1988-1996 byli Bad Religion pomyslným nositelem vlajky světového punk-rocku, ovlivnili stovky dalších významných hudebních souborů a nebýt jich, možná by se "druhá vlna" kalifornských punkových kapel nikdy nezrodila a na punk-rock by se dnes vzpomínalo jako na téměř zaniklý žánr. Jejich alba Suffer, No Control, Against The Grain, Generator, Recipe For Hate, Stranger Than Fiction a The Gray Race z výše uvedeného období jsou považována za skutečné milníky hudební historie.



Ani v následujících dvanácti letech ale Bad Religion nezaháleli - stvořili dalších pět řadových alb a podnikli šest světových turné. V České republice vystoupili za celou dobu své existence pouze dvakrát (1996 a 2008), a to vždy v rámci festivalu. Letošní 18. srpen tak kapelu v rámci turné 30 Years Live Tour u nás poprvé představí na vlastním samostatném klubovém koncertě. V roli předskokanů se představí švédská skupina Misconduct.

zdroj: Conspiracy
zavřít