Laura a její tygři oslaví 25 let

Vydáno 07.08.2010 | autor: PR

Oslava narozenin aneb Celovečerní výlet do rockové džungle o třech dějstvích. 3.9. na hlavní scéně 53. Žatecké Dočesné ve 21:00 to vypukne. Po roce se Laura z města uhlí se svými tygry, vrací do města chmele s velkolepou výpravnou šou a v sestavě, která stěží jinde bude k vidění a slyšení.

Laura a její tygři oslaví 25 let Laura a její tygři oslaví 25 let

Bude to taková rocková opera o minulosti a současnosti jedné kapely, která vznikla v ponuré době, zemi a městě, kdy a kde se zdálo, že nic nemá cenu. Než si jeden mladý muž přečetl novelu Williama Saroyana Tracyho Tygr. A založil kapelu.

 

 

Skupina Laura a její tygři připomíná svým oblečením, (bílé košile, černé brýle, černé kalhoty, úzké kravaty) partičku manažerů či mafiánů, kteří se odreagovávají muzicírováním. Tedy až do té doby než zaslechnete, co a jak hrají a zpívají. Laura je jednou z kapel nové vlny poloviny osmdesátých let. Založil ji Karel Šůcha a vymyslel si pro ni, kromě nezvyklého jména, tuto vizuální i hudební image, od které se kapela za těch 25 let příliš neodchýlila. Rockový základ doplňovaný dechovou sekcí a vokály, to všechno dokonale nacvičené, sladěné a zaranžované. Tak Lauru známe v Čechách a tak ji znají i v Evropě.

Skupina Laura a její tygři slaví letos 25 let od svého založení a prvních pokusů v mosteckém „Neprakťáku“. A oslaví to právě superšou na hlavním pódiu Žatecké Dočesné. Zde pro to bude mít dostatek času a prostoru. Velké pódium, výkonnou aparaturu a lidmi naplněné náměstí. Na pódiu se spolu po letech sejdou muzikanti, kteří s Laurou hrávali v samých začátcích. Z Francie kvůli tomu přiletí i tehdejší bubeník, ze své mateřské dovolené si odskočí zpěvačka Ilona Csáková, jíž mimoto bude patřit samostatné druhé dějství.

Ale popořádku: první blok se bude jmenovat Žár trvá. Zazní v něm většina skladeb z prvního stejnojmenného alba a odehraje se v již zmiňované téměř původní sestavě. Bude to návrat do historie, znovuspojení, shledání a cesta v čase tam a zpět. Dvě bývalé mladé vokalistky, Csáková a Zajíčková (Ulbriková) budou znít spolu v pozadí, tak jako na starých nahrávkách. Kdo pamatuje, zavzpomíná si, kdo nepamatuje, poučí se a přesvědčí o tom, že „starý desky ani muzikanti nepatří do popelnice“.

 


 

Po odehrání prvního dějství se na pódiu trochu přeskupí síly k dějství druhému. To se bude jmenovat Časy se mění a bude patřit písničkám Ilony Csákové a Laury v podobě jak znějí na občasných společných koncertech. Bude to takové menší zklidnění před závěrečným náporem.

Třetí dějství bude pecka. A bude stát za to. Jak napovídá název závěrečné části, Big bang, dojde k velkému třesku. Budeme svědky kompletního audio vizuálního zážitku. Na pódiu se objeví cosi, co by se s nadsázkou dalo označit za Lauru XXL. Dechová sekce posílí na 4 saxofony, 3 trubky a 3 trombony. Současně s hudbou poběží na plátně projekce komiksových obrázků, které budou propojovat texty. Bude co poslouchat i na co se dívat. Karel Šůcha to připravuje už rok, a pokud tento precizní člověk něčemu věnuje tolik času, tak to musí stát za to a nezbývá než se hodně těšit. V pátek večer bude plné náměstí, déšť jsme si vybrali snad loni a tak nám nic nebude bránit si to vychutnat a užít. Bude to další z vyjímečných zážitků, které máme to štěstí zažívat právě na Žatecké Dočesné. A stejně jako v té reklamě si můžeme povyskočit a pronést. A mám to zadarmo!

 

 

Ale to není ještě vše. V závěrečné skladbě Big bangu, Bezcenná slova spojí Laura své síly s uskupením Tam Tam Orchestra. Což je skupina bubeníků, přinášejících nám odkaz brazilských karnevalů v strhující rytmu svých exotických bubnů, které nosí zavěšeny na těle.

A na úplný a definitvní závěr, překvapení, které nikdo nečeká...

Zdroj: Karel Fiala

zavřít