Wilco poprvé rozrockují Prahu

Vydáno 18.08.2010 | autor: PR

Wilco je jedna z nejvlivnějších skupin současného alternativního rocku. Jsou držitelé dvou cen Grammy a ve Spojených státech platí za kultovní kapelu a vyprodávají haly. Co nabídnou Praze?

Wilco poprvé rozrockují Prahu Wilco poprvé rozrockují Prahu

Letos se dočká i Praha a Wilco vůbec poprvé zavítají do Česka. Poslední zastávkou jejich letošního evropského turné bude 28. září Divadlo Archa, kde se Wilco představí v rámci série festivalu Stimul.

Wilco zcela jistě proměnili tvář rockové hudby posledních dvou dekád, ale jsou také symbolem, tajemstvím, hnutím. Kapela kolem frontmana Jeffa Tweedyho se postupem času ze zárodečné country polohy dokázala vyvinout v jeden z nejinovativnějších rockových spolků zámořské scény.

 

 

Pro Wilco je charakteristická naprosto harmonická hudba místy napadená duchařskými zvuky, pronikavé melodie a pečlivá práce s instrumentálními party. Během 15 let své existence dokázali zdroje své inspirace, jimiž jsou kromě folku a country třeba i popové a rockové klasiky ze šedesátých a sedmdesátých let, přetavit v osobitě poetickou novou hudbu se starými kořeny.

Kromě skvělé hudby ale organizátoři slibují i další lákadla. „Můžeme se těšit na opravdu jedinečný koncert. Wilco si s sebou vezou celý vlastní design pódia, nechybí velká stěna s LED diodami nebo posuvné lampy. Celý design pódia dělal pro Wilco renomovaný stage designér Michael Brown,“ uvádí ředitel festivalu Stimul Jan Vávra.


Biografie Wilco:

Skupinu z Chicaga katapultovalo mezi nejvlivnější americké kapely album Yankee Hotel Foxtrot. Album, které produkoval známý avantgardní hudebník Jim O´Rourke, a jehož vydání bylo původně naplánováno na 11. září 2001, se záhy ocitlo v turbulencích paradoxů. Firma Reprise po letmém poslechu desky odmítla mít s tímto materiálem cokoli společného. Wilco tak nakonec vydali svou strhující dekonstrukci rock´n´rollového žánru u labelu Nonesuch, jež ovšem rovněž patřil pod Warner Music; ten tudíž zaplatil za stejnou desku dvakrát a získal katastrofální reputaci. Narozdíl od Wilco, které přelomová deska přinesla fenomenální úspěch u kritiky i fanoušků. Mimořádně nadšené přijetí alba i do té doby rekordní prodeje jsou tak do jisté míry výsledkem spravedlivého úžasu nad umělecky přesvědčivým, fantasticky dotaženým dílem v kombinaci s přitažlivou, napínavou mytologií. Yankee Hotel Foxtrot, na jehož obálce najdete ikonickou fotografii „chicagských dvojčat“ Marina City, je prostě případ exkluzivního, „důležitého“ díla.

Od dob Yankee Hotel Foxtrot se stále drží na výsluní a upevňují pozici podstatné kapely, které se daří vše, na co sáhne. Za album Ghost Is Born získala dvě ceny Grammy. Poslední studiové album Wilco (the album) vyšlo v roce 2009 a hostovala na něm například kanadská písničkářka Feist.

 

Jesus, etc. (z alba Yankee Hotel Foxtrot):

 

 



Živě s Feist (David Letterman show):

 


Vstupenky na pražský koncert v ceně 720 Kč (předprodej v Divadle Archa) a 790 Kč v sítích Ticketpro a Ticketportal včetně poplatků sítí.

Více info na: www.stimul-festival.cz

Zdroj: Stimul Festival

zavřít