Congratulation - nový klip MGMT

Vydáno 31.08.2010 | autor: PR

MGMT vydali 12.4. druhé studiové album Congratulation! a nyní představují videoklip k druhému singlu se stejným názvem Congratulations. 10. prosince 2010 se navíc živě představí Praze v divadle Archa.

Congratulation - nový klip MGMT Congratulation - nový klip MGMT

Videoklip k druhému singlu Congratulation můžete vidět zde.

Zbrusu novým albem Congratulations nás MGMT nadšeně vyzývají „Poslouchejte! Poslouchejte!“ a zvou nás, abychom se vydali na další hudební odyseu, během které můžeme nahlédnout do duše obou členů tohoto hudebního dua, Andrewa Vanwyngardena a Bena Goldwassera. Ti hledali tvůrčí inspiraci na hranicích vědomí pop & rollu 21. století.

Congratulations s vtipným nadhledem popisuje různé duševní pochody a jednotlivými skladbami probleskuje bláznivý smysl pro humor jeho tvůrců. Zároveň můžeme při jejich poslechu ocenit hudební vynalézavost a tajemné texty, které nás zavedou do přepychového a zcela nového světa zvuku a pocitů.

 


Detailně o jednotlivých skladbách alba:

V první skladbě nazvané It's Working je soustředěna mystická energie alba a autoři si v něm kladou věčnou otázku všech hudebníků, a to „Jak mám vědět, že to bude fungovat?“ (Dávné přísloví říká, že když nemáš strach, zašel jsi už příliš daleko, takže vy jste se asi drželi moc zpátky.)

Andrew a Ben vzdávají albem Congratulations hold svým hrdinům. Příkladem je skladba Song For Dan Treacy, kterou napsali neopěvovanému (což už dnes ale neplatí) anglickému kultovnímu hudebníkovi a zpěvákovi skupiny Television Personalities, který MGMT zásadně ovlivnil a sám se stal jejich fanouškem.

Přízračná a strašidelná skladba Someone’s Missing odráží pocity, které MGMT zažívali během turné, kdy se jim zjevoval mlhavý přízrak, který se projevoval například tím, že „jsme měli pocit, že je s námi někdo z kapely, kdo tam ve skutečnosti nebyl. Takový ten divný pocit, že vám něco uniká,  že něco není v pořádku.“ Ve skladbě je slyšet žalostné naříkání tohoto přízraku, které vychází z jiné dimenze. 

Flash Delirium je popová apokalypsa epických rozměrů s nejasným podtextem. Zaznívá v ní střet dimenzí, které krvácí jedna do druhé, tao kroužící v bílém světle, sibiřský klíč („66 55“) skrytý v klimatickém odpočítávání, pochybnosti a strach podléhající jednoduchému kóanu: „nedovařený/převařený/masový obdiv není žádná sranda“.

Potom přichází na řadu tichá a uklidňující spása obsažená v I Found A Whistle, která je nejspíše techno-pohanským talismanem či fetišem, který v sobě snoubí Euterpé, Terpsichoré či Polyhymnii, odpočinek a útěchu, jednu ze dvou duší alba.

Siberian Breaks, jeden z černých koňů alba, cestuje do nejvzdálenějších krajin vědomí a rozvíjí to, co Andrew poněkud tajemně nazývá „pohled na Sibiř v celé její šíři“. Skladba vyvolává surrealistický obraz surfování v Rusku, studeně a osaměle se vlnící stepi, té skutečné i duševní.

 


Ve skladbě Brian Eno vzdávají MGMT textový a hudební hold současnému skladateli, jehož experimentální postupy a ambientní hudba ovlivnila a inspirovala Bena i Andrewa. Tento vliv je zřejmý například v nevázané a halucinační instrumentální skladbě Lady Dada’s Nightmare.

Poslední skladbou je Congratulations, elegický a pronikavý pohled, který na nás upírá oko popkulturního hurikánu. Videoklip k tomuto singlu můžete vidět zde.

Na nahrávání alba Congratulations, které produkovali MGMT a Sonic Boom, se podíleli členové koncertní sestavy kapely: Matt Asti (basa, doprovodný zpěv), Will Berman (bicí, doprovodný zpěv) a James Richardson (kytara, doprovodný zpěv). Díky nahrávání Congratulations měli MGMT možnost spolupracovat s některými ze svých idolů včetně koproducenta Sonic Booma (Pete Kember) a zpěvačky Jennifer Herrema z Royal Trux, která na jejich albu pěvecky hostovala. „Všichni jsou to úžasní hudebníci,“ říká Andrew a pochvaluje si dobrou karmu, která provází spolupráci MGMT s ostatními.


Zdroj: Sony Music
zavřít