Please The Trees chtějí do filmu

Vydáno 29.09.2010 | autor: PR

Vyzpovídali jsme Please The Trees, resp. jejich lídra Václava Havelku! Jaké jsou jeho hudební sny? Přetočil by poslední desku Inlakesh? A na čem jsou Please The Trees závislí?

Please The Trees chtějí do filmu Please The Trees chtějí do filmu

Zdravím, jak se má kapela Please The Trees?
Dobře.

Please the Trees mají pověst nezávislé kapely. Mně by ale zajímalo, na čem naopak jste závislí?
Na vzduchu, vodě, lásce a hudbě.

Jsi hodně kritický ke své práci? Jako recenzent, co bys např. vytkl desce Inlakesh?
Kritický jsem hodně a především k vlastní práci, tvorbě. Vždy se snažím vše dělat na plno a nejlépe, jak to jen v daném kontextu jde. Nikdy však nejsem s výsledkem úplně spokojen, ale umět uzavřít danou věc v ten správný moment je, myslím, důležité. Nedostatky a získané zkušenosti mě vždycky inspirují a motivují k další práci.

Na desce Inlakesh se objevilo hned několik hostů. Podle čeho jste volili?
V momentu, kdy jsme si ujasnili aranže, jsme hosty vybírali v nejbližším okolí. S Davidem Babkou, hráčem na pedal steel kytaru, spolupracuji už několik let.


Skládáš také hudbu pro divadelní hry. Snažíš se i do divadelní produkce začlenit svůj rukopis z Please The Trees, nebo se pokoušíš obě záležitosti držet co nejvíce (hudebně) izolované?

Skládám srdcem, ať už pro kapelu nebo divadlo. Nesnažím se programově od sebe věci dělit. Vyplívá to samo. S tím, že pro divadlo skládám pro určité téma tak, aby hudba fungovala s danou scénou co nejlépe. Psaní pro kapelu je naopak úplně svobodné.

Co tě na divadelní hudbě nejvíce baví?
Baví mě právě ta práce na určitém tématu. Potlačování vlastního ega pro danou věc. I kdybych si myslel, že nějaký motiv je nejlepší, konečné rozhodnutí je na režisérovi. Po přečtení textu většinou předložím režisérovi demo s nápady, z kterých poté vybíráme a až během zkoušení se ukáže, jestli motiv funguje nebo ne. Zatím jsem měl štěstí spolupracovat s osobnostmi a na hrách, které vyžadovali jinou práci než zase jen programové podkreslování emocí a to mě také velmi bavilo.  

Troufl by sis i na hudbu k filmu, kdyby byla příležitost? Popř. měl bys vůbec zájem o tvorbu filmového soundtracku?
Práce na soundtracku k nějakému zajímavému filmu je určitě jedním z mých snů.

Co je pro tebe při skládání nové písně největší výzvou?
Vyjádřit, co slyším v hlavě.

Please The Trees můžete vidět již 30. září v brněnském klubu Fléda!

zdroj: Fléda
zavřít