H. Hegerová: Mlýnské kolo v srdci mém

Vydáno 27.10.2010 | autor: redakce

Neuvěřitelných třiadvacet let nechala první dáma česko-slovenského šansonu čekat své fanoušky na desku s novým materiálem. Konečně můžeme zhodnotit, zda dlouhá doba půstu byla adekvátní.

H. Hegerová: Mlýnské kolo v srdci mém H. Hegerová: Mlýnské kolo v srdci mém


HANA HEGEROVÁ
MLÝNSKÉ KOLO V SRDCI MÉM
Supraphon
13 trax / 45:30 min

Ten zloděj čas...
Hana Hegerová vyniká výjimečně vytříbeným vkusem. Vždy si dala nesmírně záležet na hudbě a textech, které poctila svým hlasem. Snad proto je její novinka teprve sedmým řadovým albem. Dlouhých dvacet tři let se nechala od svých věrných prosit a přemlouvat, aby nahrála a vydala novou desku. Bohužel to bylo velmi dlouho. Kdo srovná současné nahrávky s titulní písní k seriálu Náměstíčko Kdo by se díval nazpátek?, která vyšla teprve před čtyřmi lety, musí získat pocit, že Hegerová zestárla nejméně o dvacet let. Přitom některé skladby (Rozdíl, Tak už bal, Čas na prázdniny) jsou známy ve verzích nahraných už v minulém století a vše jim hraje do karet. Paní Hana pořád skvěle frázuje a každou píseň úžasně a neopakovatelně procítěně prožije, ale bohužel hlas už ztratil sílu a některé hlásky jsou už nad její schopnosti je vyslovit.

Hudebně nelze desce s fialovým obalem nic vytknout. Všechny písně jsou časem ověřené kvality a aranžmá Petra Maláska jim rozhodně neškodí. S citem jsou upraveny pro osmdesátiletou zpěvačku. Hegerová nezklamala ani ve výběru nádherných textů. V tom po celou svou karéru vyniká jako nikdo jiný u nás a snad i ve světě. A přestože pěvecky už není ve formě, stále dokáže dojmout k slzám, hlavně v pomalejších kusech, (které se tematicky až příliš často točí kolem smrti,) jako jsou Déšť tváře smáčí, titulní Mlýnské kolo v srdci mém nebo závěrečné slovensky zpívané Ten zloděj čas. Ano ten zloděj čas nám vzal dokonalost Hegerové, ale rozhodně nezastavil v hrudi sval, který stále bije v tempu, jaký mu česko-slovenská legenda poručí.

6/7
Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít