Karásek a Extempore vydali reedice

Vydáno 23.11.2010 | autor: PR

Hudební label Black Point Music připravil dvě zajímavé reedice - alba Svatopluka Karáska a kapely Extempore. Zároveň vydává novinku dívčího dua Vobezdud nazvanou K pláči i pobreku.

Karásek a Extempore vydali reedice Karásek a Extempore vydali reedice

VOBEZDUD - K pláči i pobreku 



Dívčí kapelka vznikla před šesti lety a od té doby hraje „K pláči i pobreku“.Ve složení „co dům dal“ - akordeon, zpěv, housle, bicí, trubka, kontrabas a baskytara a s nespoutanou mladostí velmi připomíná byvší skupinu Dybbuk, ovšem v trochu modernějším kabátě. Vobezdud mají legrační i smutné texty a písničky příliš neřeší – prostě je hrají, protože je to baví. Že to baví i jejich publikum, o tom svědčí nacpané koncerty a to, že kapela hraje někdy i několikrát do týdne!

A skvělou atmosféru živých vystoupení se podařilo přenést i na CD. Tahouny kapely jsou Františka Lachmannová (housle, zpěv) a Tereza Benešová (akordeon, zpěv), obě také skladatelky a textařky. Obě studují umělecké školy a tak i CD vyšlo ve dvou podobách. Jednak v exkluzivní, „neforemné“, kterou nedistribuují prodejny, protože nevyhovuje formátům, na který jsou zvyklé, a jednak v klasickém plexisklovém boxu. U toho ovšem kapela opět prosadila libůstku, která dělá z každého CD originál – přímo na plexisklo nalepila ručně různé šílené obrázky andělíčků a lachtanů a „jánevímčehoještě“.



EXTEMPORE - Ebonitový samotář / Dům č. p. 112/34 (2CD)




V roce 1977 skupina Extempore připravila nový celovečerní pořad Ebonitový samotář. Byl to v pořadí pátý pořad, předcházejícím byla slavná Milá čtyř viselců. Ebonitový samotář se skládal ze čtyř částí a obsahoval celkem 18 písní, které otextoval nestor českého bigbítu a vedoucí skupiny J. J. Neduha V následujícím roce 1978 Extempore pozměnilo sestavu a na Pražských jazzových dnech předvedlo nový pořad – Dům č. p. 112/34, který se vžil pod názvem Radimovka. V natřískané Lucerně byla Radimovka předvedena za asistence C&K Vocalu a sklidila velký úspěch. Nyní vycházejí tyto dva pořady na 2CD v jemně vyčištěné podobě, booklet obsahuje texty.


SVÁŤA KARÁSEK A HOSTÉ 1. 1. 1990 (2CD)




Dvojalbum vychází k 20. výročí vzniku nahrávky. Na Nový rok 1990 uspořádala redakce časopisu Vokno první koncert Svatopluka Karáska po návratu z exilu. Karásek si pozval několik hostů – Jaroslava Hutku, Ivu Vodrážkovou, Zbyňka Benýška, Jima Čerta a Miroslava Skalického, protagonistu skupiny The Hever and Vazelína Band. Celým večerem provázel Ivan Martin Jirous. Nahrávku z vystoupení vydalo Vokno ve spolupráci s Black Point na kazetě už 5. ledna 1990. Pro aktuální vydání na 2CD byly původní nahrávky lehce vyčištěny a původních 90 minut bylo doplněno o dalších 40 minut předtím nevydaného materiálu. Booklet obsahuje foto z akce a obsáhlý rozhovor s Karáskem, který pro Vokno pořídil 3. ledna 1990 František Stárek Čuňas. Titul podává zajímavé svědectví o době plné nadějí, pozoruhodných názorů a optimistické atmosféry, která nejde přehlédnout.

Více na www.blackpointmusic.cz.

mp

zavřít