Dianne Reeves okouzlila Prahu

Vydáno 24.11.2010 | autor: redakce

Dianne Reeves je v jazzové komunitě považována za opravdu velkou hvězdu, která posbírala už čtyři prestižní ceny Grammy. 

Dianne Reeves okouzlila Prahu Dianne Reeves okouzlila Prahu

Důvody, pro které ji miluje publikum s hercem Georgem Clooneym v čele, představila Pražanům v nedělní večer 21. listopadu. V Čechách sice nebyla poprvé, ale premiérově vystoupila s Pražskou komorní filharmonií.
Bojový úkol, který si Dianne Reeves ten osudný večer dala, zněl: složit poctu svému vzoru - jazzové legendě Sarah Vauhgan. To se podařilo na jedničku s hvězdičkou. V prostorách Kongresového centra krátce po půl osmé večer nastoupila jako jeden muž připravená Pražská komorní filharmonie s mistrovským vedením Martina Kumžáka. Následně se objevila i Dianne Reeves se svými špičkovými doprovodnými jazzmany. I když pohodlné sedačky bývalého Paláce kultury svádějí ke sladkému spánku a Dianne navíc začala spíše pomalejšími standardy jazzového mainstreamu, síla a barva jejího hlasu nic takového, jako je spánek, nedovolily. V první části kromě zpěvačky exceloval i pianista Peter Martin, jenž v každé jednotlivé skladbě dokazoval, že patří mezi nejlepší na světě. Vrchol vystoupení si ale užil kontrabasista Reginald Veal, jehož nástroj hrál hlavní roli v hudební ukázce z filmu George Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí. Pouze jeho basa doprovázela zpěvaččin hlas dvě třetiny cenou Grammy ošperkované skladby.


V závěru konceru Dianne upozornila i na své zatím poslední album, z nějž představila titulní When You Know a Jus My Imagination. Famózní bylo také představení kapely, při kterém hlavní hvězda zazpívala pár veršů z osobního života o každém doprovodném muzikantovi. Nevynechala ani Pražskou komorní filharmonii a jmenovitě Martina Kumžáka, jemuž věnovala poměrně hodně prostoru. A ačkoliv toho má zkušený diregent ve své kariéře za sebou mnoho, bylo vidět, jak se sympaticky dostal do rozpaků.
Dianne Reeves okouzlila publikum a podobně jako před dvěma roky na stejném místě i Woody Allen navodila předvánoční náladu. K perfektnímu dojmu scházelo snad jen to, že v průběhu jejího vystoupení nezačalo sněžit.


Dianne Reeves & Pražská komorní filharmonie, 21. listopadu 2010, Kongresové centrum Praha

Foto: strunypodzimu.cz

7/7
Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít