Doom metal zazní na Chmelnici

Vydáno 03.12.2010 | autor: redakce

Podium v klubu Exit Chmelnice přivítá již potřetí v krátké době finské zasmušilce Swallow the Sun. Doprovodí je exotičtí Chilané Mar de Grises a islandští Sólstafir.

Doom metal zazní na Chmelnici Doom metal zazní na Chmelnici

Swallow the Sun si na domovské scéně vydobývá čím dál větší pozornost. V posledních letech se stali jedním z nesporných lídrů žánru především díky kvalitě svých nahrávek. Kritikou i fanoušky jsou považováni za jednu vůbec nejlepších kapel současné doommetalové vlny a generace vůbec. Na scéně působé od roku 2000, sází na pestrost hudebního výrazu, umí přirozeně střídat tempa, nálady, vyhýbají se stereotypu a monotónosti.


 
Dobře nastartovanou kariéru mají i chilští Mar De Grises. Před šesti lety ohromili fantastickým debutem The Tattedemalion Express, jenž se stal jedním z nejexperimentálnějších doomových alb v historii. Kapela se nebojí hudebně náročných pasáží a dokáže své umění přednést citlivě, precizně a působivě. 
Sólstafir působí nejrozevlátěji z této koncertní sestavy. Existují už šestnáct let, ale širší pozornosti se dočkali až v posledních letech. Sólstafir prošli mimořádně zajímavým hudebním vývojem, od severských blackových a viking metalových kořenů přes post-black až k jakési vlastní verzi post-rock či post-metalu.

DM
 
zavřít